pátek 13. listopadu 2015

Láskominy + recept na salát z červené řepy



Už je to pár let, co mi kamarádka Jana cestou domů v lokálce básnila o skvělé paštice z knihy Láska prochází kuchyní. Knížku měla půjčenou od jiné kamarádky a na pár dní ji půjčila i mně. Já jsem se jí nemohla nabažit a za pár měsíců jsem tak byla sama vlastníkem knihy od Denisy Bartošové s unikátním designem. Dokonce tak unikátním, že v této kategorii vyhrála mezinárodní soutěž Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013. Ačkoliv kniha není jen kuchařkou, je hlavně studnicí nápadů na spousty jedlých i nejedlých DIY dárků.
To ale trochu odbíhám od tématu - o zmíněné knize určitě časem napíšu do mého kuchařkového "čtenářského deníku", ale dneska chci psát o čerstvě vydané mladší sestře této knížky - LÁSKOMINY Denisy Bartošové. 


Láskominy jsou ve vzhledu opět unikátem, mají do vazby vloženou mašli na zavázání, takže z ní snadno uděláte dárek, aniž byste ji museli ještě nějak dál balit - no to je přeci super vychytávka, ne? :-) Navíc rozpletené konce lze snadno použít jako záložky. 

Já vím - moc ostré světlo, ale když já ty poslední podzimní paprsky slunce chtěla zprostředkovat i Vám :-)

Kniha je řazená podle měsíců v roce, a na každý měsíc máte pár nápadů na dárky - opět jak jedlé, tak nejedlé a to včetně nápadů jak je krásně zabalit. Za každou kapitolou navíc autorka vložila volný dvojlist jakožto deník na poznámky a zápisky zážitků, k nalepení fotek a jiných vzpomínkových předmětů. Denisa pak své čtenáře vyzývá, aby po zaplnění těchto dvojlistů udělali fotky a poslali jí je, aby mohla vidět, jakou radost vám kniha dělá - kontaktovat ji pak můžete prostřednictvím facebooku Láskomin
Jako doplnění ke knize navíc na jejím webu najdete k vytištění všechny šablony, jmenovky a další materiály zmíněné v knize. 
Parádní nápad jak využít drátěnku :)

To když si chcete personalizovat vlastní vůni do pokojového difuzéru - mimochodem na výrobu se skvěle hodí jednorázové hůlky na "čínu"

Trochu více o autorce a o této knize se dozvíte i v tomto video-rozhovoru s Adélou Hálkovou, což je šéfredaktorka nakladatelství Smart press, malého českého nakladelství, které s specializuje hlavně, ale nejen na kuchařky :-)


Kniha je pro vás, pokud máte rádi vlastnoruční výrobu dárku, jste zruční a trpěliví, rádi recyklujete a vdechujete starým věcem nový vzhled. Pokud vám nejsou cizí hobby prodejny  a nebo třeba, pokud smýšlíte ekologicky a žijete rádi v souznění s přírodou, pokud si rádi zdobíte byt či dům vlastnoručními výrobky. Pokud nejste ani jedno z toho, pořád se ještě můžete kochat fotkami krásných věcí a nápadů. 
Kniha pro vás není, pokud hledáte pouze kuchařku s přesnými postupy a rozpisy, pokud ruční výroba dárků není nic pro vás a pokud je jedinou výzdobou ve vašem bytě umělý stromek jednou v roce na Vánoce :))). 


Ocení zejména rodiče malých dětí a zároveň majitelé větších zahrad :)

Autorka knihy Denisa Bartošová je mimo jiné také dekor stylistkou pro různé časopisy o vaření a momentálně i spoluvydavatelkou časopisů Krásný venkov a Nové proměny bydlení. Kromě toho má také eshop s autorskými bytovými doplňky Desina design.


RECEPT na salát z červené řepy:

Když jsem vybírala recept, který k tomuto článku připojím, váhala jsem mezi domácími želé bonbony, houbovým koláčem, domácími bejkrolskami a vláčným datlovým koláčem. Nakonec jsem ale zvolila salát z červené řepy - proto, že je z pár ingrediencí (na houbový koláč jsem letos prostě nenasbírala dost hub, viz článek zde; doma sice mám nějaké sušené datle, ale nebylo jich dostatek, nedovedu nakrájet bagetu na dostatečně tenké plátky tak, aby to opravdu vypadalo jako bake rolls, a věděla jsem, že když udělám domácí želé, přítel se tím naláduje najednou a to jsem nechtěla :-)). 



A tak padla volba na tento řepný salát, který mi navíc snadno pomůže překonávat můj odpor k červené řepě. Chutná dobře a je z několika málo ingrediencí, které moc nestojí - a tím pádem jsem se mohla trošku rozšoupnout a investovat do kvalitního balkánského sýra ;-) Oliváč mám navíc také "domácí" (od majitelky penzionu v Chorvatsku, kam naše rodina jezdí v součtu už 20 let - a tak už vztah majitel-host přerostl v přátelství) - a musím říct, že to má prostě úplně jiné grády, než normální kupovaný olivový olej - byť extra panenský. Tymián z mikrozahrádky v truhlíku za oknem a doma udělané bagety, takže jedinnou řepu a sýr jsem musela dokoupit. 
Mimochodem - pokud nejste fanoušci červené řepy, věřím že recept by docela dobře fungoval třeba i s dýní a šalvějí, nebo s pečenými loupanými červenými paprikami, hladkolistou petrželí a česnekem. 

pro 2-3 osoby:
  • 5 středně velkých bulviček červené řepy
  • 4 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • tymián, sůl a čerstvě mletý pepř
  • kvalitní balkánský sýr, nebo feta, 
  • 2 střední bagety/ciabatty + volitelně 1 stroužek česneku
Troubu přehřejte na 160 stupňů.

Řepu omyjte a (v gumových rukavicích) oloupejte. Nakrájejte na osminky a poklaďte na pekáček. Zakápněte olivovým olejem a posypte solí, pepřem a tymiánem. 
Dejte péct do změknutí. 

Bagety nebo ciabatty nakrájejte na velikost krutonků a zlehka opečte na pánvi (můžete lehce zastříknout olivovým olejem, a podle chuti můžete třeba přidat i utřený česnek, jen pozor, aby se nezačal připalovat a hnědnout - pak by zhořknul.

Sýr nechte odkapat a nakrájejte na kostky.

Pečenou řepu vyndejte z trouby a přendejte do mísy, nebo na servírovací talíř, přidejte nakrájený sýr a krutony a jemně promíchejte. Podávejte.

středa 11. listopadu 2015

Pauza na blogu - návrat do školy - vydaná kuchařka

Pravděpodobně jste si všimli dlouhé pauzy na blogu. Doufala jsem že tak ohromná nebude, ale stalo se spousta věcí, které na sebe tak trochu navazovali, zaplnily mi dost času a ve zbývajícím volnu jsem měla spíš kopr cokoliv psát, ačkoliv připravených receptů jsem měla v rukávu docela dost. 
Snad se neurazíte, když následující příspěvek koncipuji trochu jako svůj deník, protože tím vlastně vysvětlím co se v uplynulém čase dělo a ubíralo čas blogu :-) Vlastně se dá říct, že jsem si udělala od blogu prázdniny plné dalších zážitků. 

Ke každému pořádnému výletu u nás jako u správných čecháčků taky patří řízky

Je to celkem dlouhé čtení (jen sepsat to mi trvalo 4 hodiny) a snažila jsem se prokládat fotkami ale tentokrát na konci opravdu recept nečeká, tak snad se to dá přelouskat :-)

V létě jsem se dokonce účastnila výzvy Florentýny, alias Kuchařky pro dceru a měla všechny úkoly splněné. Nicméně finálový rozstřel jsem prostě vzdala, protože v té době jsem finišovala přípravu receptů pro trošku jiný a důležitější projekt. Dostanu se k němu, slibuji :-). Mimochodem, pokud si v kuchyni nejste zcela jistí a potřebujete si ujasnit základy, tak Florentýna právě vydala páté vydání své první kuchařky, tentokrát už sama za sebe, kniha se tak dočkala přepracování, nových fotek a také nového loga vydavatele :-).
Na konci srpna jsem byla pracovně na stánku na Industra food festivalu (příští rok už třebas i s něčím vlastním z DoGa :-) ). A 2 dny před zmíněným IFF jsem měla pečící maraton a připravovala jsem v dubnu slíbený svatební dort - třípatrový naked cake (tedy bez potahu). Recept na něj někdy i dodám, nicméně pro mne to byla naprostá premiéra a celou dobu jsem si říkala, že mne nevěsta asi ukamenuje za zkažení svatby. Totiž pečte v 35 stupňovém vedru a stavějte patra na lehké smetanové krémy - bez šance. Dort mne opouštěl rozebraný na jednotlivá patra a z toho jak vypadal jsem byla naprosto nešťastná. Nakonec mi ale pošel od nevěsty balík fotek a já nevěřila vlastním očím - závěrečný dekor si dělali sami a vypadalo to podle mne naprosto kouzelně. Tak si dovoluji vložit fotky ze svatby, které nejsou moje, ale fotografa Oldřicha Hrba -tak aspoň pro představu. Novomanželům moc gratuluji a díky, že si vybrali mne jako pekaře dortu :-) Interní info od kamaráda zní: "Udělala jsi fakt čupr dort, byl fakt moc dobrej a všem hrozně chutnal, dobrá práce!" 







V září jsem pracovně absolvovala Foodparade v Praze na stánku s pastrami sendviči, což jsou takové moje pracovní dítka (a domů jsem jela s prázdnou peněženkou, ale o bednu ciderů z Cidrerie Kliment bohatší - zbývá mi poslední lahev). Taky jsme si s drahým konečně pošmákli na bahn mi (luxus, určitě doma zopakuju!!), různých mořských potvůrkách (mňamka) a zmrzlině z Angelata.




Pak jsem ještě absolvovala Leadership konferenci v Brně v Mahenově divadle (taktéž se sendviči, takže z programu vám neřeknu ani ň). Pak jsem dala výpověď a vrátila se do školy. Cožeee? 
Ano, je to tak, stala jsem se opět studentem denního studia, čili k hotovému Bc. studiu Chemie a technologie potravin přidávám ještě navazující inženýrské studium. Rozhodnutí přišlo už loni před Vánoci, kdy jsem podávala přihlášku, ale pořád bylo s otazníkem, protože pro přijetí byly samozřejmě nutné příjmačky. Ale ty jsem nakonec v květnu bez problému zvládla. K mému vlastnímu mírnému pocitu vyhoření se pak přidaly ještě různé letní aféry z nichž jsem byla dost rozpačitá a věděla jsem, že prostě potřebuju získat nějaký odstup a nadhled a ujasnit si, co bych vlastně chtěla. A tak jsem školák. A zatím mě to baví. Jako volitelný předmět jsem si dala mimo jiné cukrářské technologie, a tak teď vždy jednou za 14 dnů v úterý ráno dostávám skoro diabetické koma při ochutnávání všech výrobků co ve cviku ve dvojicích vyrábíme. A předem se omlouvám, všechny fotky jsou z telefonu a za mizerného světla = žádná kvalita. 

jo, na tvarování růžiček z marcipánu fakt nejsem






Na konci září - během státního svátku jsem přemluvila drahého na výlet na houby. Celý týden předem jsem pátrala na houbařských webech po zaručených místech sběru. A po nechci říkat kolika desítkách najetých kilometrů a beznadějném pátrání v lese jsme nakonec se třemi hříbky a asi 6 růžovkami odjeli do IKEA na oběd a nákup různých cetek do kuchyně a drahý dostal nakázáno si nakoupit ponožky ve Sportsdirectu. Hřiby jsem nakrájela na skoro průsvitné plátky, nasušila a budu doufat že vyjdou aspoň na jednu polévku.




V říjnu jsem dokončovala ten velký projekt, o kterém bych už mohla začít pomalu mluvit - takže, držte si klobouky, povedlo se mi domluvit spolupráci v firmou Eta, která bude v nejbližších týdnech uvádět na trh parádní vysokootáčkový mixér Vital blend, který se skvěle hodí na přípravu smoothie a obecně veškeré raw stravy. 
Prototyp mixéru jsem měla zapůjčený a spolu s ním jsem vytvářela recepty do kuchařky, která bude k tomuto mixéru vydána - nese název zdRAWě? hRAWě! - ačkoliv, pravda, neobsahuje pouze raw recepty. 
Takže - 1. obrovský splněný sen v kulinární sféře jsem si splnila mnohem dřív, než bych čekala :-). A tajně doufám, že to ještě není konec spolupráce :-) Kromě smoothie jsem si oblíbila také superrychlou přípravu těsta na vafle nebo palačinky - víkendové snídaně tak získali zcela jiný směr :-). Zvládá skvěle taky rostlinná mléka a ořechová másla (ačkoliv těch máme doma velkou zásobu, takže ty zatím nevyrábím, ale mixér jsem využila k výrobě lískoořechového praliné na svatební dort - viz výše), taktéž krémové polévky, luštěninové pomazánky - jako třeba hummus, drtí led na alko-koktejly a zvládne i rychlou zmrzlinu z mraženého ovoce. O knize se ještě dočtete, protože budu postupně přidávat další recepty na smoothies, která jsme si doma oblíbili i na blog. 


Jahodová zmrzlina z mixéru vital blend :)

Někdy v průběhu října jsem odpadla s nachlazením a to na celé dva týdny. Totálně K.O., to se mi ještě nestalo, většinou pokud vůbec onemocním, jsem až poslední z rodiny. Ale tentokrát to bylo jako blesk z čistého nebe. Poslední dobou trošku čtu názory celostní medicíny - takže očividně něco jedovatého prostě chtělo z těla ven.

Koncem října se  konal - když to řeknu jednoduše - kmenový sjezd naší rodiny. resp. rodiny Hanáků - naše prababička (a teď doufám, že nepletu generace a píšu to dobře) - pocházela z 9 sourozenců a jejich žijící potomstvo se tedy jednu sobotu sjelo do místní malé hospůdky. A musím říct, že bylo docela zajímavé vidět svoje kořeny. Člověku to najednou dodá jakýsi pocit sounáležitosti. 

No a poslední říjnový víkend jsem se účastnila prvního hustopečského blešáku v Mklubu. Akci jsem si užila a pokud tamtamy duní správně, v prosinci by nás měl čekat ještě jeden :-)
Na blešáku jsem připravila dýňový a arašídový cheesecake, skořicové rolky, slané muffiny z těsta na cuketový koláč, chilli con carne a arašídové sušenky. A víceméně všechno se prodalo :-).
Hlavní organizátorka Peťa :) 

Teď je začátek listopadu, máme za sebou zabijačku (a já tím pádem pečení buchet a vaření zabijačkového guláše) a tak už přemýšlím, že je čas začít péct štoly, aby se stihly do Vánoc rozležet (a množné číslo píšu rovnou, protože je mi jasné, že budou padat za vlast jedna za druhou). 

Jasně, dneska je 11. a všichni pečou husy nebo kachny a já tu straším se štolou, ale ve školním týdnu, kdy večer budu trávit přípravou na zítřejší zápočtovou písemku a biflováním výpočtů proudění kapalin v potrubí, to fakt na husu ani kachnu nevidím :-). Včera byly rychlé těstoviny s rajčatovou a dneska to vidím obdobně.



Jednoduchá pórková polévka podle Julie Child


Když řeknu, že takovou polévku často vařívala už i moje babička aniž by věděla, že figuruje i v kuchařce Julie Child, bude to pravda. Pravděpodobně nějakou její obdobu také vaříte doma. Pokud se vám zdá, že nemá daleko k Vichyssoise, také se nemýlíte. 

Byť se může zdát obyčejná a nezajímavá a připravovaná možná z trochu fádních surovin, rozhodně překvapí lahodnou chutí (kupodivu ani při použití vody místo vývaru) a nezklame ani u nedělního oběda. Zároveň je její příprava tak jednoduchá, že ji zvládne každý, kdo dovede oškrábat brambory :-)  

Jde vlastně o úplně první recept v Juliině kuchařce a jak sama píše, je nadmíru univerzální. Kromě brambor a pórku můžete použít i jinou zeleninu - fazolové lusky, mrkev, špenát, žampiony, jarní cibulku,...  



Pro 6 osob:

  • 450 g oloupaných brambor, nakrájených na kostky či plátky
  • 450 g pórku, očištěného a nakrájeného na silnější kolečka (bílá i zelená část)
  • 2 litry vody nebo kuřecího vývaru (ideálně nesoleného, jinak při přidávání soli šetřete)
  • 1 lžíce soli (případně více dle chuti)
  • 1/2 kelímku smetany 30% (nebo celý kelímek 12-15%) / nebo 3 lžíce másla
  • 2-3 lžíce krájené pažitky, řeřichy nebo petrželky na ozdobu, případně kvalitní oblíbený olej na pokapání.
1. Do hrnce nalijte  vodu/vývar, přidejte brambory, pórek a sůl a vařte 40-50 minut. Nechte mírně vychladnout a rozmixujte.

2. Ochutnejte a případně dochuťte solí, přidejte smetanu /nebo máslo  a podávejte posypané řeřichou.