neděle 31. ledna 2016

Pastýřský koláč nebo Shepherd's Pie





Pastýřský koláč patří v anglosaských zemích mezi tzv. "comfort food" - kategorie domáckých jídel, které vám pravděpodobně uvaří máma ve chvílích, kdy je vám smutno a potřebujete utěšit. Naše máma sice tenhle masový páj nikdy nevařila a nepekla, nicméně i tak je to i pro mne takové utišující jídlo do chladných dnů. 
Vyloženě se hodí pro chvilky kdy je venku zima a pošmourno, protože při přípravě použijete zeleninu krásně zářivých barev a kuchyni vám nádherně provoní koření a bylinky, takže dobrá nálada zaručena. 

Mimochodem k tomuto pokrmu mám úsměvnou vzpomínku na nějaký díl amerického Masterchefa, kdy Joe Bastianich říká Gordonu Ramsay, že pastřířský koláč je v podstatě jen sugo bolognese s bramborovou kaší nahoře. A ve skutečnosti je to vlastně pravda :-)



Na jednu zapékací formu na lasagně:
  • 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa,
  • lžíce oleje
  • 1/3 celeru
  • 2 malé mrkve
  • 2 malé petržele
  • 2 řapíky celeru
  • 2 cibule 
  • 2 stroužky česneku.
  • 2 dcl červeného vína
  • 350 ml vývaru
  • 2 lžíce worchesterové omáčky
  • 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku/ pokud máte raději řidší směs, tak 1 konzervu sekaných rajčat
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • lžička sušeného tymiánu a rozmarýnu
  • 3 bobkové listy
  • pár strouhnutí muškátového oříšku
Na bramborovou kaši
  • cca 1 kg brambor
  • sůl
  • máslo, mléko podle chuti
  • strouhaný parmezán
1. Veškerou zeleninu oškrábu a nastrouhám na hrubém struhadle. Česnek prolisuju v lisu. Všechny suroviny na omáčku si odměřím a přichystám po ruce.

2. Ve větší pánvi rozehřeju lžíci oleje a opeču na ní maso. Jakmile je z něj všechna voda odpařená a maso se znovu opéká v tuku, vyberu ho děrovanou lžíci vodle do misky a do pánve nasypu strouhanou zeleninu, kterou opékám několik minut, dokud nezačně lehce zlátnout. 

3. K zelenině přidám rozetřený česnek, zhruba minutu dál opékám a následně přidám zpět maso a zaleju směs červeným vínem. Nechám chvilku probublávat, aby se odpařil alkohol. Zapraším moukou a zaleju vývarem a rajčatovým protlakem. Promíchám a přidám sůl, pepř, bobkový list, rozmarýn, tymián a muškátový oříšek. Na mírném plameni nechám vařit zhruba 30 minut, napůl zakryté pokličkou. Občas zkontroluji a promíchám.



4. Ve velkém hrnci dám vařit vodu na brambory. Ty mezitím oškrábu a nakrájím na menší kusy. Nasypu brambory do vody a vodu osolím, vařím zhruba 20 minut do změknutí. 

5. Jakmile jsou brambory uvařené, sliju je a rozmačkám. Postupně přidávám máslo a mléko, dokud nezískám ideální kašovou konzistenci - možná mírně řidší, v troubě se trochu vysuší. Nakonec přidám zhruba hrst parmezánu a dobře rozmíchám. 

6. Troubu dám předehřát na 180 stupňů.

7. Na dno zapékací formy naliju omáčku a zarovnám. Nahoru navrstvím bramborovou kaši a projedu vidličkou, aby vznikly mírné vlnky. Nakonec lehce posypu parmezánem (díky tomu pak kaše při zapékání mírně zhnědne) a dám péct na 15 - 20 minut.

8. Vyndám z trouby a nechám zhruba 30 - 45 minut vychladnout, aby směs mírně ztuhla. Pak podávám.



úterý 26. ledna 2016

Zázvorový sirup + přírodní tipy proti nachlazení



 I když jsem doufala, že přes Vánoce a zkouškové sem přidám spoustu příspěvků, nakonec byl opak pravdou. Lví podíl na tom má i to, že jsme s drahým od poloviny listopadu střídavě pořád nemocní. Na konci prosince to ještě bylo docela zábavné se jen tak válet doma v teple a popíjet čaj, nicméně v půlce ledna, kdy jsem měla stále hotovou jen jednu zkoušku už byla nemoc dost na obtíž. A tak jsem nasadila léčivo, a to jak chemické, tak zejména přírodní. A nakonec mi na kontě během týdne přibyli další dvě zkoušky. Pozítří mne čeká další a příští úterý už jen jedna poslední. Někdy si říkám, že by bylo super, kdybych se dokázala přinutit, využít předtermínů a mít klid a volno už na začátku ledna. Bohužel jsem ale chronický prokrastinátor a o pololetí pak prostě bývám nemocná pokaždé. Tak mne napadlo se s vámi podělit o pár tipů proti nachlazení  a o recept na skvělý zázvorový sirup :-).

Pro recept si klidně scrollněte rovnou dolů ;-)



1. Pijte dostatek tekutin. Ideálně bylinkové nebo ovocné čaje. Černý čaj obsahuje hodně teinu a kofeinu, takže vás spíše odvodní. Do čaje se přidejte zázvor, bio citron a med

2. Aby med mohl do vašeho těla předat maximum svých výživových látek, přidejte ho do čaje až poté, co je mírně vychladlý a není úplně vařící, jinak by se spousta cenných látek zničila. Podobně když doma zahříváte zcukernatělý med, aby se rozpustil, už vám bude fungovat pouze jako sladidlo, ale už ne jako přírodní léčivo.

3. Nebojte se zařadit také spoustu křenu a česneku. Obojí je přírodní antibiotikum (působí antiviroticky a antimikrobiálně), jen pozor, pokud musíte do školy nebo do práce - česnek obzvlášť při horečnatém onemocnění poté čpí všemi póry těla ven - takže ten doporučuji v hojné míře spíš tehdy, pokud se nechystáte někam mezi lidi :-). Křen si můžete klidně nastrouhat jen tak s jablky, nebo jím posypat krajíc chleba s nějakou pomazánkou. Bohaté na vitamin C je také kysané zelí! Zkuste nějaké tradiční v pytlíku, nebo klidně i ve sklenici, jen dbejte na to, aby nebylo chemicky konzervované a ani sterilované. Jen ho nejezte prosím úplně studené.

4. Dlouho tažený domácí vývar vám dodá elektrolyty, o něž se vaše tělo ochudilo během pocení. Pokud navíc do vývaru šoupnete pár plátků mořských řas (např wakame, kombu, nori) - obsahují spoustu vápníku, železa, fosforu,... A navíc je momentálně popíjení vývarů jen tak z hrníčku místo kafe ultra-trendy, takže ještě budete za šviháky, co jdou s dobou ;-)

5. Nejvíc samozřejmě vašemu tělu pomůže odpočinek a dlouhý nerušený spánek. Aby se vám dobře spalo, nepřetápějte si v ložnici zbytečně a před spaním řádně vyvětrejte. Pokud musíte do práce či do školy, snažte se aspoň jít spát co nejdříve a příliš dlouho neponocovat.  

6. Nepřehánějte to se spreji proti rýmě. Věděli jste, že je velmi snadné si na nich vypěstovat závislost? A že pokud je budete užívat déle než 7 dnů v kuse, tělo si na účinnou látku vypěstuje odolnost, a vy si pak budete muset stříkat do nosu každou chviličku? Snažte se proto spreje do nosu jako Otrivin, Olynth, Muconasal atp používat opravdu jen v souladu s návodem - tedy zhruba 3x denně, nevynechejte dávku před spaním, aby se vám klidně spalo. Jinak zkuste zapojit spíš spreje do nosu s mořskou vodou - zvlhčí nosní sliznici a ta se bude snáz pročišťovat. Na sprejích s mořskou vodou závislost nevzniká. 
Pokud hledáte nějakou přirozenou alternativu, nabízí se jich několik - ponořte ruce až po lokty do horké vody - cévy na rukou se rozšíří a putuje do nich krev, zatímco oteklá sliznice v nose by měla splasknout.
Čichejte k dobrému a silnému strouhanému křenu. Ten také snadno protáhne vaše nosní dutiny. 
Můžete také provádět inhalace - do středně velkého hrnce napusťte vodu, ohřejte k varu a rozpusťte v ní alespoň 3 vrchovaté lžíce soli, můžete přidat také mátový čaj, pak sedněte k hrnci, přes hlavu přehoďte velký ručník a dýchejte hlavně nosem horké páry. (Na rovinu přiznávám, že tohle mi nos sice nikdy úplně neuvolní, je to prostě příjemné na celé ty oteklé sliznice). 

6. Při horečce zkuste Priessnitzovy zábaly - kdy dostatečně savou (plátěný šátek, plenu) látku namočíte do studené vody, omotáte kolem krku. Další vrstvu kolem krku tvoří igelit, či nějaká zcela neprodyšná látka, a poslední třetí vrstvu tvoří nějaká suchá látka - šála, šátek. Jde o to aby se cévy v krku ochladily a zúžily a následně dobře zapařily. S takovýmto zábalem by se mělo vydržet ideálně až 3 hodiny, poté na 2 hodiny sundat a po pauze zase znova. Někdy ke studené vodě na první zábal přidávám také trochu slivovice nebo naopak eukalyptové esence.


7. Jezte spíš lehčí jídla (čímž nemyslím chroupat zeleninu jako králíci), jako jsou polévky, bílé maso, co není velkou zátěží pro organismus; pokud přesto máte chuť na kus hovězího, dejte si libové dušené maso s kořenovou zeleninou. Dobré je také nějaké lehké kuřecí kari bohaté na zahřívací koření. Pokud rádi kořeníte, v období nemoci rozhodně nešetřete s pepřem, zázvorem, chilli a kurkumou, která je dokonce považovaná za působící proti rakovině. 
Z jídelníčku by v zimě měli zmizet vodnaté suroviny jako jsou rajčata, okurky, tropické a obecně hodně vodnaté ovoce - které organismus ochlazují. Zmíněná zelenina navíc momentálně opravdu není v nejlepší kondici a tak jak chuťově, tak vitaminově pokulhává. Výjimku tvoří citrusy, které jsou naopak v zimním období na vrcholu sezony. A přiznávám, že během nemoci jsem holdovala také kiwi, ačkoliv to je zrovna poměrně chladivé ale mohla jsem se po něm utlouct. 

8. Jako poslední je taková na první pohled samozřejmá rada - dbejte hodně na osobní hygienu. Často si myjte ruce, stejně tak často umývejte svoje hrnky, příbory a nezapomeňte také na zubní kartáček - měl by se měnit několikrát ročně, obzvlášť po nemoci - jako pomůcka tu slouží - měňte svůj zubní kartáček s každou změnou ročního období. Nejvýznamnější pro nachlazení je orální přenos, takže žádné ruce u úst při zamyšlení a podobně, při nemoci je ruka před ústa povolena pouze při kýchání a zívání a pak nejlépe ihned umýt.
A jak můj přítel velmi rád při nemoci říká: "A hlavně, nikdy nelíbej nemocnou ženu!!" Byť je to trochu smutné, proti opětovné nákaze to docela slušně funguje :-D


RECEPT

Pro příjemnější období nemoci, ale klidně i pro každý jiný den tu mám pro vás recept na výborný zázvorový sirup. V zimě třeba s vlažnou vodou a citronem, nebo místo medu do čaje, a v létě parádně osvěží s kostkami ledu, limetkou, mátou a perlivou vodou ;-)



Na něco málo přes 1 litr sirupu:
  • 1 l vody
  • 500 g cukru
  • 250-280 g zázvoru
  • šťáva z 1-2 citronů
1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na drobno/nastrouhejte. Cukr a vodu odměřte.

2. Do malého rendlíku dejte cukr, vodu, nastrouhaný zázvor a přiveďte k varu. Promíchejte tak, aby se všechen cukr rozpustil a poté stáhněte výkon plotny na minimum a rendlík přikrytý pokličkou nechte zhruba 30 - 45 minut jemně probublávat. Na posledních 5 minut přilijte také citronovou šťávu


3. Sirup zceďte do žáruvzdorné lahve a uzavřete. Skladujte v lednici, nebo dodatečně ještě v lahvi sterilujte.




TIPY: 
Zázvor se nejlíp loupe takovou tou pojízdnou škrabkou, případně lžící a detaily v záhybech doladíte snadno nožem po rozkrojení.
Nejlépe se strouhá v nějakém mechanickém krouhači - zázvorová šťáva vás pak nemůže spálit v oku nebo rozedřených prstech.
Zcezený strouhaný zázvor rozhodně nevyhazujte, uložte ho do uzavíratelné nádoby, skladujte v lednici a postupně přidávejte do čaje - nemusíte pak sladit tak moc, jako obvykle.