úterý 4. srpna 2015

Španělská bramborová tortilla



Většina z nás si pod pojmem tortilla představí pšeničnou nebo kukuřičnou tenkou placku, hojně využívanou v mexické kuchyni. Španělská tortilla ale vypadá úplně jinak, a v podstatě se dá říct, že je to taková omeleta s opékanými bramborami uvnitř. Často se podává vychlazená, pokrájená na malé kousky jako tapas. Tedy jako drobný předkrm, mezi další oblíbené patří ve španělsku třeba olivy, kousky sýra (např.Manchego), sušené španělské šunky (Jamón iberico), nakrájené klobásky, kousky pečiva s olivovým olejem, nakládané velké kapary atd. Tapas jsou velmi populární jako chuťovky večer k vínu. Jejich původ má s vínem dost společného, jako tapas se totiž dříve označovaly kousky pečiva, jímž se zakrývalo otevřené víno. Nakonec se z něj ale stalo univerzální označení právě pro drobné večerní chuťovky. 

Já osobně mám ale bramborovou tortillu raději pěkně za tepla, ve větších řezech jako verzi k obědu či večeři. Můj drahý a má sestra si tortillu nakonec také celkem oblíbili, ačkoliv jí pořád říkají "ty divný kulatý španělský francouzský brambory, jo ty jsou dobrý"). No, dohadovat se s nimi o původu a správném názvosloví nemá bohužel moc cenu. I když gratinované francouzské brambory vypadají trošku jinak :).


Na 1 tortillu - tj porce pro 2-3 osoby k obědu:

  • 4 větší brambory
  • 4 vejce
  • 1 šalotka pokrájená na jemno
  • sůl a pepř
  • svazek jarní cibulky pokrájený na drobno
  • chorizo pokrájené na plátky a případně přepůlené
  • olej na opékání - 1 lžíce
1. Brambory oloupu a nakrájím na plátky zhruba 4 mm vysoké. Připravím i zbytek zeleniny na potřebné velikosti.

2. V silnostěnné pánvi rozehřeju olej, přidám šalotku a brambory a pomalu opékám několik minut, dokud brambory nepovolí a nejsou na skus skoro měkké. 



3. Vejce si v misce rozmíchám vidličkou spolu s 1/2 lžičkou soli a trochou čerstvě mletého pepře. Část brambor vyndám z pánve ven. Na zbylé nasypu chorizo a jarní cibulku. Pokryju oddělenými bramborami a přeliju vejci, a nechám opékat na mírném plameni, dokud není spodní strana upečená - tedy vajíčka ztuhlé a povrch začíná lehce zlátnout.



4. pomocí talířku, otočím tortillu. Talířek dám dnem vzhůru na pánev, rychle otočím, a pánev vrátím na sporák a do ní okamžitě po talířku svezu otočenou tortillu zpátky. Nechám dopéct spodní stranu pár minut na mírném plameni. Pokud máte pánev s malým průměrem a tím pádem vysokou tortillu, můžete ji na závěr ještě vložit na 10 minut dopéct do trouby, předehřáté na 150 stupňů, pak bude upečená i uprostřed zcela jistě. 

5. Tortillu nechte trochu vychladnout, přendejte na talíř a podávajte. Pokud ji chcete podávat jako tapas, nechte ji vychladit a ztuhnout docela, nejlépe i v lednici, a krájejte na malé kousíčky a servírujte. 









Žádné komentáře:

Okomentovat