středa 11. listopadu 2015

Jednoduchá pórková polévka podle Julie Child


Když řeknu, že takovou polévku často vařívala už i moje babička aniž by věděla, že figuruje i v kuchařce Julie Child, bude to pravda. Pravděpodobně nějakou její obdobu také vaříte doma. Pokud se vám zdá, že nemá daleko k Vichyssoise, také se nemýlíte. 

Byť se může zdát obyčejná a nezajímavá a připravovaná možná z trochu fádních surovin, rozhodně překvapí lahodnou chutí (kupodivu ani při použití vody místo vývaru) a nezklame ani u nedělního oběda. Zároveň je její příprava tak jednoduchá, že ji zvládne každý, kdo dovede oškrábat brambory :-)  

Jde vlastně o úplně první recept v Juliině kuchařce a jak sama píše, je nadmíru univerzální. Kromě brambor a pórku můžete použít i jinou zeleninu - fazolové lusky, mrkev, špenát, žampiony, jarní cibulku,...  



Pro 6 osob:

  • 450 g oloupaných brambor, nakrájených na kostky či plátky
  • 450 g pórku, očištěného a nakrájeného na silnější kolečka (bílá i zelená část)
  • 2 litry vody nebo kuřecího vývaru (ideálně nesoleného, jinak při přidávání soli šetřete)
  • 1 lžíce soli (případně více dle chuti)
  • 1/2 kelímku smetany 30% (nebo celý kelímek 12-15%) / nebo 3 lžíce másla
  • 2-3 lžíce krájené pažitky, řeřichy nebo petrželky na ozdobu, případně kvalitní oblíbený olej na pokapání.
1. Do hrnce nalijte  vodu/vývar, přidejte brambory, pórek a sůl a vařte 40-50 minut. Nechte mírně vychladnout a rozmixujte.

2. Ochutnejte a případně dochuťte solí, přidejte smetanu /nebo máslo  a podávejte posypané řeřichou.

Žádné komentáře:

Okomentovat