pátek 18. prosince 2015

Tipy na gastro-knižní dárky na poslední chvilku

Doufala jsem že se mi podaří dát tento příspěvek do kupy už minulý týden, ale školní povinnosti, spousta prádla na vyprání, pečení a nákupy tomu nechtěli. Takže článek vzniká v posledním možném termínu, kdy můžete objednat knihy s větší čí menší jistotou, že dojdou do Vánoc :-). A doporučuji využít slevu u nakladatelství Smart press, kde můžete zakoupit níže zmíněné : Kuchařku první republiky, Květinovou kuchařku, Vaříme s dětmi, Láskominy, ale klidně také Menu podle Koko, Hovory s řezníkem, Škoda nevařit, Osm chutí Asie nebo Regionální kuchařku. Protože spousta krásných kuchařek má domov právě zde. 

Je několik kuchařských knih, kterými si letos na Vánoce a narozeniny dělám radost já, a tak vám rychle ukážu, které to jsou ať víte, proč si je také objednat - když to zvládnete dneska, prý by do Vánoc ještě měli dorazit ;-).


Umění francouzské kuchyně 2



S objednávkou z e-shopu jsem čekala hlavně na datum vydání druhého dílu Umění francouzské kuchyně od Julie Child a Simone Beck. Pokud jste viděli film Julie a Julia, možná tušíte, o jaké dílo se jedná a povedlo se vám nahlédnout i do života Julie v obsazení dokonalé Meryl Streep. Ale k věci - od kuchařky nečekejte žádné moderní fotografie, kniha je ryze praktickým průvodcem a do detailu vás seznámí s kuchařskými postupy a recepty. Oproti dílu prvnímu je však obohacena o pár černobílých instruktážních ilustrací, pokud je to potřeba (např při skládání listového těsta, ovazování masa, ...). Oproti prvnímu dílu se zde seznámíte také s výrobou francouzského pečiva (ať už běžné pečivo jako chléb či bagety, tak jemná listová těsta, plundrová těsta = kynuté listové na croissanty, křehká máslová těsta) a domácích masových pochoutek (paštiky, klobásy). Dále obsahuje kuchařské předpisy na polévky, různé druhy masa i zeleniny, nabízí vždy detailní popis přípravy a navrhuje možné další podobné recepty a vhodné alternativy. Hlavně ale, knihy od Childové považuji za učebnice francouzské kuchyně, vše vysvětlí od základů, v postupu nic neopomene a pod její taktovkou se nemůže nic pokazit :-)   


Vůně francouzské kuchyně 



 Původně jsem hodně zvažovala, jestli tuhle knihu přidat do košíku (zvlášť když už jsem objednávala předchozí zmíněnou), ale jméno Michel Roux mi pořád znělo v uších - je to přeci poměrně ikonická postava současné gastronomie, ověnčená michelinskými hvězdami. A tak nakonec v objednávce dorazila i tato kniha - a rozhodně nelituji, v knize je spousta zajímavých receptů, nádherných fotografií a skvělých rad. Ale je to spíš taková vyšší dívčí - resp. spousta zmíněných receptů je opravdu hodna hvězdy, takže pro mne je kniha spíš krásné čtení a dívání, možná mlaskání, ale je mi jasné, že recepty na humry, kraby, či steaky z vyzrálé svíčkové s lanýžem a silným plátkem foie gras asi moc často nevyužiji. Ale kniha disponuje i spoustou jednoduchých receptů které nejsou tak moc finanční náročné, bohužel je jich však nejvíc v kapitole věnované zelenině, dezertům a polévkám. Co mne láká je kapitola o rybách, protože Michel nabízí spousty různých zajímavých úprav a ne všechny vypadají, že mi chtějí zruinovat peněženku, takže se těším, až některé z nich zkusím, vždyť víte, my Češi máme v jídelníčku velice málo ryb a je třeba s tím něco dělat :-)


Kuchařka 1.republiky






Autorkami knihy jsou Eva Všetíčková a Jitka Rákosníková. Obě dámy pracovali a pracují v různých časopisech o vaření (Jitku si pamatuji jako šéfredaktorku F.O.O.Du i Gurmetu, její jméno najdete skoro ve všech českých překladech Jamie Olivera - takže o kvalitu díla se nemusíte bát :-). Knihu jsem nejdřív hrozně moc chtěla, ale pak jsem ji trošku upozadila za zahraniční díla. Nicméně nakonec si ke mně cestu přecijen našla a já jsem za to hrozně ráda. Při prolížení receptů mne totiž často přepadla nostalgie - například nad Jablečným kompotem, který tak často připravoval děda Karel, nad punčovým řezem, který miluje náš táte a který s láskou peče teta Maruška, která sice celý život pracovala na poště, ale kdyby si otevřela cukrárnu, jistě by měla plno. 
V knize najdete nejen recepty ale i stručný úvod ke každé dobové a společenské kapitole, obsauje totiž recepty členěné na měšťanskou kuchyni, světové inspirace, recepty filmových hvězd, elegantní cukrařinu, dělnickou kuchyni, domácí moučníky, židovskou kuchyni a bezmasá jídla. Hlavně mi kniha zvedá národní kuchařské sebevědomí - že i my máme vlastní gastronomické poklady, a že nejsme jen národ těžkých omáček, knedla-vepřa-zela a uzeného.                 


Vaříme s dětmi




Kniha blogerky Petry Novotné alias Kuchařinky a autorky stránek Natalirek.cz zabývajících se vařením s dětmi letos na několik měsíců téměř osiřeli, protože Petra připravila krásnou knihu pro všechny rodiče (a nejen ty), kteří by chtěli vařit se svými dětmi zdravá, kvalitní a chutná jídla. Kniha není jen kuchařkou, je vlastně i takovou dětskou učebnicí, kromě receptů a popisu činností pro rodiče i děti totiž obsahuje vždy i odstavec důležitých informací o používaných surovinách či technikách. Navíc se nejedná jen o jednoduché recepty, prvoplánově určené pro snadnou spolupráci s dětmi, naopak - Petra vás navnadí i na pečení vlastního pečiva (bagety, toustový chléb) a to dokonce ve zdravější špaldové variantě. 
Obecně tu najdete tematické recepty na snídaně a svačiny, obědy, večeře, zdravé dezerty, nápoje, ale třeba i tipy na občerstvení na narozeninovou párty a to včetně nápadů na drobné dekorace. Pokud vás tedy baví vařit s dětmi a chtěli byste jim vštípit kladný vztah k vaření a úctu k surovinám od útlého mládí - jednoznačně doporučuji! 


Květinová kuchařka




Vaření s jedlými květy a hledání volně rostoucích jedlých rostlin je poslední dobou docela žhavé téma. Když jsem si v létě procházela různé zahraniční odkazy kvůli smoothie kuchařce, nestačila jsem se divit, co všechno by člověk mohl do smoothie namixovat. A tahle kniha vám krásnou, čistou, elegantní formou ukáže, co všechno můžete na svých procházkách krajinou posbírat a následně konzumovat. A to zdaleka nejen ve formě rozmixovaného drinku! Autorka vám udělí cenné rady o tom jak, kdy a co sbírat, čím se vybavit a jak květy a rostliny skladovat. Tady si dovolím poznámku - co se skladování květů týče, budete je potřebovat vždy velmi čerstvé a skladování počítejte spíš maximálně v řádu hodin, nikoliv dnů - tak abyste nebyli překvapeni. 
Dílo vlastně není ani tak kuchařkou, jako spíš krásným herbářem doplněným o tipy na zpracování. Bude krásným dárkem pro někoho, kdo se raději vrtá s záhoncích, vyráží do přírody na bylinky nebo i jen tak, a vaření je pro něj spíš až na další příčce v zálibách. Bude se vám hodit také, pokud si od kuchyně a vaření budete chtít odpočinout, vaření s květinami je většinou lehké a očišťující, žádné zatěžující pokrmy a hlavně díky shánění surovin si užijete spoustu pobytu na čerstvém vzduchu.           


Domácí čínská kuchyně



Poté, co jsem loni víceméně náhodným výběrem zakoupila knihu Pravá vietnamská kuchyně od Uyen Luu a dokonale se zbláznila do všech receptů už jen čtením, bylo mi jasné, že asijská kuchyně bude v mé knihovně brzy potřebovat sourozence, takže jsem nadšeně objednala tuto domácí čínskou kuchařku. Je pojata v podobném moderním duchu - krásné barevné fotky, na začátků ůvod ke všem pro nás netradičním surovinám - bohužel bez tipů kde je sehnat. Recepty vypadají opět velmi chutně a těším se, až spoustu z nich zkusím, ale přesto mám trochu problém s tím, že pomalu každý druhý recept se začíná v názvu "Tátovo skvělé ... doplňte si" a autor očividně docela rád kouká sám na sebe, protože tolik fotek autora při vaření a hlavně jezení výsledného pokrmu jsem v žádné jiné knize neviděla a popravdě mi to spíš dost vadí. Nicméně pokud hledáte hlavně dobré recepty na čínská jídla a české názvy receptů vás nezajímají a rozhodně nemáte problém s tím vidět autora na každém druhém snímku - jděte do toho. Osobně se moc těším až zkusím alespoň pár druhů dim sum knedlíčků!!


Na mne bude pod stromečkem čekat ještě Pekařský učeň od Petera Reinharta - nicméně tu už si Ježíšek odnesl k zabalení, a tak pro vás fotku nemám. Věřím ale, že se o něm během svátků dočtete - ještě jsem do něj nestačila ani jedním očkem nakouknout a na nějaké nové informace o pečení domácího pečiva jsem hodně natěšená.

Mimo jmenované ještě mohu doporučit třeba Láskominy Denisy Bartošové, podle kterých buď ještě můžete sami připravit dárek někomu, nebo ji samotnou darujte jako dárek - mašli na obalu už má, stačí ji doplnit jmenovkou ;-)  
          

2 komentáře:

  1. Paráda, zaujala mě Domácí čínská kuchyně....hezké tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Mezi svátky a během ledna a února se ještě chci každé knize věnovat zvlášť v samostatných příspěvcích, takže se třeba dočkáte ještě podrobnějšího infa i s receptem :-)

      Vymazat