středa 24. června 2015

Domácí Míša - recept


Zárodek tohoto receptu vlastně vznikl v momentě, kdy jsem dostala recept na "Nanukové špičky" od profesorky Šustové, od nás z Mendlovky z ústavu Technologie potravin. Dva roky zpátky, když se otvíral oficiálně nový pavilon, jsem trochu přiložila ruku k dílu s čerstvou výrobou a mimo jiné jsme zkusily také výrobu tvarohu z částečně odstředěného mléka - z čehož nám pak zbyla smetana a díky tomu jsme mohli vytvořit skvělého Míšu.
Teď v domácích podmínkách si ale nemůžu odstředit mléko, ani vyrobit vlastní tvaroh (resp.obojí by časem šlo, ale to by se z bleskovky stal proces na několik dnů). Takže s oblibou spoléhám na Jaroměřický tučný v alobalu - ten mi prostě chutná nejvíc a nejvíc se chutí, vůní i texturou podobá tomu domácímu/farmářskému - a dokládá to i zcela jasné složení o dvou ingrediencích: mléko, mlékařské kultury. tečka. A tak to prostě stačí :-).

Postupných ochutnáváním a upravováním jsem nakonec od původní profesorčiny receptury trochu upustila, a přišla se svojí. Vanilinový cukr jsem navíc nahradila pravou vanilkovou pastou - pokud je pro vás ale nedostupná, směla nahraďte vanilkovým cukrem (použijte jeden 10 gramový sáček a uberte cukru krupice v receptu o 10g). 
Pokud chcete míšu se vším všudy - tedy i s čokoládovým kabátkem, připravte si hodně čokolády. Máte totiž 2 možnosti - buď vylít vnitřní stranu nanukové formy čokoládoupřed mražením a plněním, nebo nanuky zamrazit, pak vyndat a rychle ponořit do čokolády - a v tomto případě jí budete potřebovat velké množství a úzkou nádobu, abyste opravdu jen velice rychle ponořili celý nanuk a zas rychle vyndali. Při postupném polévání lžící a roztírání vám totiž nanuk začne tát, a to nechcete. Tedy, já to zkusila a nic moc estetického to nebylo, vrstva čokolády navíc byla enormně vysoká. Ale předpokládám že domácí nanuky budete primárně dělat asi pro děti, pro sebe nebo pro kamarády a že jim zas až tolik na jejich kráse nesejde, pokud budou chutnat skvěle, což budou. 

Nanuky nenechávejte v mrazáku moc dlouho, já je dělala tak 3 hodiny před podáváním a bylo to akorát, při dlouhodobějším skladování už jsou pak příliš tvrdé a utváří se v nich ledové krystaly. 


Na 6 - 8 nanuků (udělala jsem 7, zbytek padlo na "ochutnávání"):



  • 250 g tučného tvarohu (prostě 1 kostka)
  • 250 g zakysané smetany (tj. 1 kelímek)
  • 60 g cukru krupice (nebo 50g + 10 g vanilkového cukru)
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 250 g čokolády + 1 velká lžíce másla - na rozpuštění čokolády pro obalení nanuků

1. Tvaroh se smetanou, cukrem a vanilkou mixuji spolu, dokud nevznikne hladký krém - minimálně 3 minuty. 

2. Připravený krém pomocí vidličky napěchuju do formičky a snažím se dávat pozor, aby nevznikaly žádné bubliny. Dám zamrazit na 2-3 hodiny.



3. Čokoládu s trochou másla a případně i mléka dám rozehřát na vodní lázeň a přesunu do nějaké úzké a vysoké nádoby - hrnek nebyl zcela ideální - a udržuji v teple. Čokolády by mělo být tolik, aby výška sloupce byla nepatrně vyšší než výška nanuku.


4. Po ruce si připravím nějaký podnos s folií, na který čokoládou obalené nanuky položím. Nanuky vyndám z mrazáku a postupně vždy jeden vezmu, chvilku nahřeju v teplé vodě, vysunu z formičky rychle ponořím do čokolády - tak postupuji dokud všechny nejsou obalené čokoládou, a dám ještě na hodinu do mrazáku. 


5. Vychladlé nanuky vyndám z mrazáku, odloupnu z folie a podávám. V mrazáku případně skladuji maximálně 3-4 dny.

TIP: Kamarádka Irča přišla s vychytávkou, kdy použila hotovou čokoládovou polevu v sáčku, tu rozehřála a namáčela nanuky přímo do sáčku :-) Pokud používáte, můžete využít :-). Já mám velké zásoby 400g čokolád na vaření z Rakouska, takže ještě dlouho podobný tip nezkusím :-D




   

Žádné komentáře:

Okomentovat