středa 24. června 2015

Domácí Míša - recept


Zárodek tohoto receptu vlastně vznikl v momentě, kdy jsem dostala recept na "Nanukové špičky" od profesorky Šustové, od nás z Mendlovky z ústavu Technologie potravin. Dva roky zpátky, když se otvíral oficiálně nový pavilon, jsem trochu přiložila ruku k dílu s čerstvou výrobou a mimo jiné jsme zkusily také výrobu tvarohu z částečně odstředěného mléka - z čehož nám pak zbyla smetana a díky tomu jsme mohli vytvořit skvělého Míšu.
Teď v domácích podmínkách si ale nemůžu odstředit mléko, ani vyrobit vlastní tvaroh (resp.obojí by časem šlo, ale to by se z bleskovky stal proces na několik dnů). Takže s oblibou spoléhám na Jaroměřický tučný v alobalu - ten mi prostě chutná nejvíc a nejvíc se chutí, vůní i texturou podobá tomu domácímu/farmářskému - a dokládá to i zcela jasné složení o dvou ingrediencích: mléko, mlékařské kultury. tečka. A tak to prostě stačí :-).

Postupných ochutnáváním a upravováním jsem nakonec od původní profesorčiny receptury trochu upustila, a přišla se svojí. Vanilinový cukr jsem navíc nahradila pravou vanilkovou pastou - pokud je pro vás ale nedostupná, směla nahraďte vanilkovým cukrem (použijte jeden 10 gramový sáček a uberte cukru krupice v receptu o 10g). 
Pokud chcete míšu se vším všudy - tedy i s čokoládovým kabátkem, připravte si hodně čokolády. Máte totiž 2 možnosti - buď vylít vnitřní stranu nanukové formy čokoládoupřed mražením a plněním, nebo nanuky zamrazit, pak vyndat a rychle ponořit do čokolády - a v tomto případě jí budete potřebovat velké množství a úzkou nádobu, abyste opravdu jen velice rychle ponořili celý nanuk a zas rychle vyndali. Při postupném polévání lžící a roztírání vám totiž nanuk začne tát, a to nechcete. Tedy, já to zkusila a nic moc estetického to nebylo, vrstva čokolády navíc byla enormně vysoká. Ale předpokládám že domácí nanuky budete primárně dělat asi pro děti, pro sebe nebo pro kamarády a že jim zas až tolik na jejich kráse nesejde, pokud budou chutnat skvěle, což budou. 

Nanuky nenechávejte v mrazáku moc dlouho, já je dělala tak 3 hodiny před podáváním a bylo to akorát, při dlouhodobějším skladování už jsou pak příliš tvrdé a utváří se v nich ledové krystaly. 


Na 6 - 8 nanuků (udělala jsem 7, zbytek padlo na "ochutnávání"):



  • 250 g tučného tvarohu (prostě 1 kostka)
  • 250 g zakysané smetany (tj. 1 kelímek)
  • 60 g cukru krupice (nebo 50g + 10 g vanilkového cukru)
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 250 g čokolády + 1 velká lžíce másla - na rozpuštění čokolády pro obalení nanuků

1. Tvaroh se smetanou, cukrem a vanilkou mixuji spolu, dokud nevznikne hladký krém - minimálně 3 minuty. 

2. Připravený krém pomocí vidličky napěchuju do formičky a snažím se dávat pozor, aby nevznikaly žádné bubliny. Dám zamrazit na 2-3 hodiny.



3. Čokoládu s trochou másla a případně i mléka dám rozehřát na vodní lázeň a přesunu do nějaké úzké a vysoké nádoby - hrnek nebyl zcela ideální - a udržuji v teple. Čokolády by mělo být tolik, aby výška sloupce byla nepatrně vyšší než výška nanuku.


4. Po ruce si připravím nějaký podnos s folií, na který čokoládou obalené nanuky položím. Nanuky vyndám z mrazáku a postupně vždy jeden vezmu, chvilku nahřeju v teplé vodě, vysunu z formičky rychle ponořím do čokolády - tak postupuji dokud všechny nejsou obalené čokoládou, a dám ještě na hodinu do mrazáku. 


5. Vychladlé nanuky vyndám z mrazáku, odloupnu z folie a podávám. V mrazáku případně skladuji maximálně 3-4 dny.

TIP: Kamarádka Irča přišla s vychytávkou, kdy použila hotovou čokoládovou polevu v sáčku, tu rozehřála a namáčela nanuky přímo do sáčku :-) Pokud používáte, můžete využít :-). Já mám velké zásoby 400g čokolád na vaření z Rakouska, takže ještě dlouho podobný tip nezkusím :-D




   

1 komentář:

  1. Check through our instances and see how we remedy issues with strong injection molding capabilities. To scale back personnel contact and maintain CNC machining cleanliness, we separate the feed from the injection and equip our production line with automated gear such as robotic arms. We have a broad understanding of supplies and can deal with a variety of|quite a lot of|a wide selection of} medical-grade plastics. We can fulfill the demanding standards and tight tolerances of the medical area with our information and competence. RJG SOLUTION SUITEOverview Discover our full end-to-end suite of injection molding solutions.

    OdpovědětVymazat