čtvrtek 18. června 2015

Steak Diane: recept Gordon Ramsay


Recept, na který jsem kdysi narazila díky videu o kousek níž, a na který se mi neskutečně sbíhali sliny snad vždycky. A protože mi doma od neděle čekali dva parádní vyzrálé steaky a díkybohu není tak příšerné vedro jak minulý týden, tak dneska (resp.včera) konečně nadešel den D na vyzkoušení.

Popis se vám možná tentokrát bude zdát zdlouhavý, ale pokus si správně připravíte všechny suroviny, očistíte a pokrájíte, brambory opravdu uvaříte předem a nebudete na ně čekat zatímco vám bude stydnout steak jako mně a nezapomenete na nakrájení šalotky a nadrcení česneku jako někdo (ano, já :-D),bude se jednat o velice rychlý slavnostní pokrm.


Do češtiny přeloženo zde


 Z fotky mi opět vypadla šalotka a česnek - pardooon - i mně to při vaření způsobilo komplikace


Na 2 porce:

  • 2 steaky z vyzrálého hovězího (já použila rib eye steak) o váze 200-250 g/kus
  • 1 lžíce oleje (Gordon používá olivový, já buď rafinovaný olivový, řepkový nebo arašídový) 
  • 2 menší nebo 1 větší šalotku
  • 1 vanička hnědých žampionů na plátky nebo na šestinky
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 lžíce Worchesterové omáčky
  • 1 lžíčka Dijonské hořčice
  • cca 80 ml brandy
  • 250 ml smetany obvykle 1 kelímek)
  • hrst hladkolisté petrželky/ já použila tymián a nic hrozného se nestalo
  • sůl a pepř
  •  jako příloha: pečené brambory (6-8ks) s rozmarýnem a česnekem/ já použila šalvěj a opět se nic hrozného nestalo, hrášek (cca 200g) lehce omaštěný máslem
1. Hezké brambory ve slupce dám vařit s předstihem (vaří se cca 20 minut, podle velikosti) v osolené vodě.

2. Maso vyndám z lednice, pokud bylo balené ve vakuu, osuším o papírovou utěrkou a nechám chvilku odpočnout při pokojové teplotě (ideálně aspoň 30 minut). 

3. Všechny suroviny na omáčku si odměřím, případně pokrájím a připravím po ruce - brandy, olej a máslo, česnek a šalotku oloupat a nakrájet na jemno, žampiony na silnější plátky 

4. Rozpálím si pánev s těžkým dnem, až nad ní neudržím ruku. Maso jemně potřu olejem z obou stran, pokud je příliš vysoké, trochu o rozválím válečkem nebo přitlačím dlaní (rozhodně nenaklepávám paličkou) a vložím do pánve. Prudce opékám z z obou stran (cca 2 minuty z každé strany) - opečenou horní stranu vždy posolím a popepřím. Sundám z pánve na talíř a pokladu hoblinkami másla přikryju silnou vrstvou alobalu. 



5. Na pánvi dám rozehřát 1 lžíci oleje a 1 lžíci másla, přihodím šalotku a nechám pár minut změknout - až trošku povolí a ztratí štiplavost. Pak přihodím česnek, promíchám, přidám houby, jakmile zavadnou, přidávám hořčici, worchester, šlehačku a jako poslední brandy. Teď přichází trochu adrenalinová část - je třeba aby brandy vzplanula a omáčka se flambovala - pokud máte plynový sporák, můžete po vzoru šéfkuchařů pouze nahnout pánev a páry by měli vzplanout sami. Já si ale většinou pomůžu kuchyňským zapalovačem nebo zapálenou špejlí. Nechám pár minut hořet - občas trochu promíchám (jen pozor, ať nepoužijete plastové náčiní) - během minuty až dvou by měl plamen sám zhasnout, případně mu můžete mírně pomoct pokličkou. 
Jde o to, aby se z omáčky vypařil alkohol a zůstala jen jemná chuť a aroma destilátu. Pokud by byla v této chvíli konzistence omáčky příliš řídká, ještě chvilku nechávám probublávat (resp.redukovat), dokud není hustší. Pak přisypu na drobno pokrájený tymián a promíchám. Ochutnám a případně dochutím. 

6. Do takto připravené omáčky vrátím steaky, včetně šťávy, vypnu plamen, přikryju případně opět alobalem a nechám odpočívat než připravím přílohu. 

7. V jiné pánvi si rozehřeju lžíci olivového oleje. Oloupu jeden stroužek česneku a rozplácnu ho plochou stranou nože, vhodím do oleje. Uvařené brambory překrojím na půl a řeznou stranou dolů dám opékat do pánve. Po chvilce přihodím ještě pár lístků šalvěje natrhané na menší kousky. Brambory nechám opékat zhruba 2 minuty, nebo dokud spodní strana není zlatavá - průběžně kontroluju.

8. Hrášek s malou hoblinkou másla nechám chvilku prohřát v malém kastrůlku. 

9. Hotovo - ihned servíruji - nejdřív na talíř dávám maso, vedle brambory a hrášek, na závěr ještě přeliju omáčkou. Brambory je možno posypat vločkovou solí.       

2 komentáře:

  1. Wau, tak na to se mi také sbíhají sliny, to je neskutečné! .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) bylo to vážně luxusní, určitě někdy zkuste ;-)

      Vymazat