neděle 31. května 2015

Tvarohové knedlíky s vanilkou a jahodami


Ovocné knedlíky mám docela ráda, nejraději s trochou másla a strouhaným perníkem nebo mákem. A je mi celkem jedno, jestli jsou kynuté, nebo tvarohové, nebo nějaké úplně jiné. Ovšem meruňkové jsou nejlepší v kynutém těstě a obalené v máku, zatímco jahodám sluší těsto tvarohové a příjemně svěží. Na tvarohové knedlíky mám navíc jednu krásnou vzpomínku z letního tábora, kdy jsem jezdila pomáhat do táborové kuchyně, a kde jsme pro děti šouleli s dalšími kuchařkami několik set tvarohových knedlíků. Pamatuju si, že já si k obědu dala asi 4 knedlíky a byla jsem plná, zatímco moje malá sestra, hubená jako proutek, skoro nejmenší v oddíle a tehdy asi 9-10 letá  jich snědla 12. Já tomu sice doteď odmítám uvěřit, ale opravdu se to stalo. 
Tyhle tvarohové navíc chutnají dobře i za studena. A nejsou ani příliš velkou kalorickou bombou. Na jejich výrobu určitě doporučuji použít tvaroh z kostky, já jsem si oblíbila Jaroměřický a jiný v podstatě nepoužívám. Totiž jen ten "kostkový" tvaroh je vyráběný aspoň trochu tradičně a nechává se řádně prokysat. Což má za následek správnou tvarohovou konzistenci, nakyslou chuť a vůni, a pro mne nejdůležitější měřítko kvality je - jak vypadá náplň v "honzovkách" po upečení, protože když plníte vaničkovým, zůstane vám většinou hlavně zdrclé vrzavé cosi a spousta uvolněné syrovátky. Zatímco s kostkovým tvarohem se člověk opravdu po upečení dočká tvarohu :-) 



na 2-3 porce knedlíků/šišek:
  • 250 g tvarohu (nejvíc se mi osvědčil Jaroměřický)
  • 70 g másla, povoleného (obvykle také kupuji Jaroměřické)
  • 1 celé vejce
  • špetka soli
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g dětské krupice
  • 30 g cukru krupice + špetka mleté vanilky (nebo 20 g cukru + 1 vanilkový cukr á 10g)
  • ovoce dle výběru (např.jahody)
  • posyp dle chuti - mletý mák, strouhaný perník, tvrdý tvaroh, strouhanka, moučkový cukr, rozpuštěné máslo, nebo pokud chcete experimentovat, zkuste třeba kombinaci mletý mák s cukrem a máslo v němž prohřejete i strouhanou citronovou kůru (BIO), úspěšně jsme experimentovali také s mandlovým či kešu máslem s vanilkou ;-)
1. Ze všech surovin stěrkou nebo rukou vypracuji hladké a vláčné těsto, které uložím do folie a dám na 2-3 hodiny vychladit do lednice.

těsto

2. Ovoce si omyji a lehce osuším, aby na něj těsto dobře přichytlo. 

3. Před vyndáním těsta z lednice si dám na plotnu vařit hrnec s vodou.

4. Po vychlazení těsto vyndám, rozdělím na jednotlivé díly a tvaruji buď do tvaru šišek, nebo těstem obaluji jednotlivé kusy ovoce.



5. Jakmile je zpracované všechno těsto na požadované knedlíky či šišky, vhodím je do vroucí vody a vařím knedlíky 5-7 minut, šišky 3-5 minut, nejlepší je řídit se tím, kdy vyplavou nad hladinu.

6. Podávám upravené dle libosti a přání strávníků :-)

TIP: knedlíky i šišky se ochotně nechají zamrazit a můžete je tak bez problému uchovat jako sladký oběd na lenivé dny. Skladujte v uzavřených nádobách či sáčcích v mrazáku po dobu 3 měsíců.  Při ohřívání zmrzlých nebo i jen studených knedlíku doporučuji vařit v páře. 




Žádné komentáře:

Okomentovat