úterý 12. května 2015

Čokomátový cheesecake - chocolate-mint cheesecake








U nás doma je kombinace čokolády a máty velice oblíbená. Jakákoliv chorvatská i italská zmrzlinárna s nabídkou zmrzliny After eight má u nás jistý zisk. A tenké chocolate mints z Lidlu u mě před státnicemi mizely opravdu rychle. Ale pak mi drahý koupil jednu krabičku k svátku či narozeninám, a já na ni neměla nějakou dobu chuť (asi rok) a doteď mi to otlouká o hlavu. Takže tak, je skvělá, ale člověk se občas všeho přejí (jednu dobu jsem se taky nemohla odpoutat od Lindtky s mořskou solí, kterou mimochodem vřele doporučuji ;-) )

Mimochodem tenké čokoládové plátky s mentolovým fondánem mají svůj původ v Anglii, kde spatřili světlo světa v roce 1962 v Rowntree and Co., kterou později převzalo Nestlé. Původně byly vyráběny jako dairy free product - tedy bez mléka, ale od roku 2007 začlo Nestlé používat při výrobě čokolády máslo, a tím pádem už je nutno deklarovat jako alergen mléko. Otázka je, jestli používání kravského másla znamená nahrazování kakaového másla a tím pádem zlevnění výroby, nebo naopak nahrazení méně kvalitních rostlinných olejů a tuků a tím pádem zkvalitnění výroby :-).

Mimo jiné, tento cheesecake patří do oblíbených stálic na Hafofestu :-).


Teoretická i praktická příprava:

Mátovou čokoládu nakupuji buď jako mátovou Ritter sport (100g), nebo jako After eight - mint chocolate(300g) plátky čokolády z Lidlu. Pokud nic z toho nemáte k dispozici a jde o případ nouze (:-D), kupte balíček Sněhulek, vybalte bonbony z obalů, přelijte trochou horké vody, rozmixujte a množství obyčejné čokolády navyšte na 350g. 

Prosím pěkně, cheesecake opravdu není koláč ze sýru. Ani to není žádný "čízký koláč" (viz Prostřeno výslovnost). Cheesecake je dezertem - sladkým. Jde o malou vrstvu kvalitních sušenek, úplně původně grahamových, teď se spíše dává přednost máslovým (scottish shortbread). Podle chuti k nim můžete přidat třeba karamelové Lotusky, švédské perníčkové papperkakor, zázvorové sušenky atp. 

Za alternativní volbu sušenek vám hlavu nikdo trhat nebude. Já jsem si docela oblíbila máslové (opravdu ty žluté, máslové, co stojí dvakrát tolik než ty modré, málo máslové) věnečky z Lidlu (možná to občas bude vypadat že dělám Lidlu PR, nicméně u nás na maloměstě jednak není kde jinde o moc lépe nakoupit a jednak u nich lze velice často vybrat velmi slušnou kvalitu za málo peněz). Dobrou zkušenost mám i se Shortbreads z Tesca - našla jsem v oddělení zahraničních potravin. A vlastně ačkoliv v Tescu většinu věcí moc dobře nenakoupím, tak musím říct že zrovna jejich řada Finest, je kvalitativně opravdu hodně dobrá, složení většinou velice slušné, a často u některých věcí porovnám výrobce a je to třeba ten stejný co dodává do Marks and Spencer. (Jo a to jste věděli, že Mascarpone z Lidlu dělá ten stejný podnik co Mascarpone z Marks and Spencer?). Navíc prodávají Marmitte a dost dobrý Golden syrup. Ale dost již reklamního okénka, jen jsem tím chtěla říct že M&S nemusí být nutně tou nejlepší volbou, a ne každý ho má při ruce.

Za co by se ale hlavy trhat měli, je záměna cream cheese = smetanového sýra jako je třeba 

Philadephie či Buko, či Mascarpone za tvaroh, žervé, lučinu nebo pomazánkové máslo. 
Prosím pěkně, vždyť tvaroh vůbec nemá dostatečnou tučnost a všechny ty ostatní alternativy 
jsou slané! Jasně, někteří říkají že z pomazánkového másla je skvělé Tiramisu. Není. Stejně 
tak je tomu s cheesecakem. Já opět nakupuji mascarpone v Lidlu. A když mají italské, nebo nějaké
deluxe týdny, mají trochu jiné mascarpone v balení po 500g - to je ještě lepší než to běžné, jak ho 
uvidíte v nabídce, skočte po něm! 


Recept je na dortovou formu o průměru 23 - 25 cm 


Na sušenkový korpus:

  • 250 g rozmixovaných kvalitních sušenek (viz výše)
  • trocha vody na spojení
  • pečící papír

   Troubu předehřeju na 180 stupňů.



   Na dno dortové formy poležím větší čtverec papíru. Formu zavřu a papír okolo odstřihnu (ale 
nechám koukat třeba 0,5 cm kolem obvodu). Provázkem si změřím obvod dortové formy a 
následně si odmotám tento rozměr pečícího papíru plus cca 5 cm navíc. Celý tento velký pruh
ostřihnu. Přehnu asi 4 krát na délku a rozstříhám na jednotlivé pruhy. Jeden použiju teď - tak, 
že ho smotám podél vnitřní strany formy, zbylé 3 kusy mám na příště. 
Pokud se vám chce formu umývat a nevadí vám, že si při krájení dortu poškrábete dno, tento
krok můžete směle vynechat.

   V míse promíchám rozmixované sušenky a popráším je troškou vody. Promnu rukou, pokud se k 
sobě směs lepí, mám vyhráno; pokud ne, pokropím ještě trochou vody. Jakmile má směs vůli
k sobě přilnout, přesunu ji do papírem vystlané formy a vypouklou stranou lžíce či stěrkou se
snažím uhladit a vytvořit stejně vysokou vrstvu. Pak se snažím lžící nebo (lépe) dlaní upěchovat
 sušenky co nejvíce na dno; kdo chce, u okrajů mírně zvýší. Takto vytvořený a slisovaný korpus
ještě trošku postříkám vodou a šoupnu do trouby tak na 10 minut, jen aby trošku vyschnul a 
zafixoval si tvar. 


Na krém: 

  • 350 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 200 g čokolády s mátovou náplní
  • 150 g čokolády  
  • 2 lžičky vanilkového extraktu/ 1 lžička vanilkové pasty
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • případně máta, kousky čokolády a čokoládová poleva na zdobení.
1. Na plotnu dám ohřát kastrol s vodou a do něj dám menší rendlík či tepluvzdornou mísu o vhodné velikosti, voda by neměla vřít a divoce bublat, udržuji jen na mírném plameni.
Do mísy na vodní lázni nalámu všechnu čokoládu na menší kusy a nechám pomalu rozpouštět za občasného míchání, dokud není směs hladká. 



2. V míse ušlehám mascarpone s cukrem, až trochu zjemní a bude nadýchané. Pak po jednom přidávám vejce - vždy, až to předchozí je řádně zapracované. Nakonec přidám i rozpuštěné obě čokolády a naposled pořádně prošlehám. 

3. Až je krém hladký, naliju ho do připravené formy na vrstvu sušenek. Párkrát formou bouchnu o linku, aby si hmota pěkně "sedla" a uvolnila případné bubliny.

4. Pak mám dvě možnosti - buď formu omotám důkladně alobalem a posadím do plechu, který je do poloviny zalitý vodou, nebo nic neomotávám, plech s vodou dám na dno trouby a koláč posadím na mřížku doprostřed - každopádně cheesecake je lepší péct na vodní lázni, aby se krém nevysušil a případně nepopraskal. 


5. Teplotu v troubě snížím na 160 a koláč dám do trouby péct - 45 minut, pak snížím na 120 a peču ještě dalších asi 35 minut - boky koláče by měly být tuhé a střed ještě "rosolovitý". Já tentokrát zapomněla teplotu snížit, tak mám koláč samou bublinu.

6. Pak cheesecake opatrně vyndám a nechám vychladnout - až zchládne na pokojovou teplotu (cca 2 hodiny), přesunu ho do lednice - obvykle přes noc, ale 3-4 hodiny stačí. 





Žádné komentáře:

Okomentovat