středa 1. července 2015

Okurková raita a Výzva Kuchařky pro dceru



Je první prázdninový den a já jsem na oběd vařila nejen pro sebe, ale i pro sestry. V lednici jsem měla naložené maso na kuřecí kari, uvařila jsem jasmínovou rýži, a protože je teplo, chtěla jsem ke kořenitému jídlu také indický okurkový salát - raitu. Přesně na tuhle kombinaci jsem se chystala už pár dnů, nicméně když jsem v noci při dopisování receptu na piškotové řezy zjistila, že úkolem pro dnešní den v rámci Velké letní výzvy Kuchařky pro dceru je připravit si okurkovou masku - bylo jasné že raita i kari jsou pro dnešní den jako stvořené. 


Do raity patří kromě okurek také hustý bílý jogurt (ano, ideálně řecký, hádáte správně), máta, volitelně i koriandr, špetka římského kmínu, pár kapek citronové šťávy a trocha soli. Já koriandru zatím přicházím teprve na chuť, a navíc mi v květináči zatím spíš tak trochu raší, než že by bujně vzrůstal, tak jsem ho tentokrát vynechala. 
Kombinace okurek, římského kmínu a máty je hodně osvěžující, a příjemně kontrastuje s teplým a kořeněným kari. Ale za sebe musím říct, že v mém srdci (a hlavně v puse) budou vždycky jedničkou spíš řecké tzatziky :-).


Na jednu mísu - tj.6-8 porcí salátu:


  • 3 salátové okurky
  • cca 400 g řeckého jogurtu (1 velký, nebo 2 malé kelímky)
  • 1 lžička soli,
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu,
  • šťáva z 1/4 citronu,
  • asi 30 lístků máty


1. Okurku volitelně oloupu (já většinou loupu jen část, a vznikne mi taková "zebra") a nastrouhám na hrubém struhadle (s velkými oky). Mátové lístky svinu jako doutník a pokrájím na tenké nudličky. 

2. V misce smíchám nastrouhané okurky se všemi ostatními ingrediencemi.

3. Ochutnám, podle chuti přidám sůl/kmín/citron, dám do lednice vychladit a podávám.




P.S. Můžete si dát část salátu bez soli a kmínu stranou a použít jako masku :-)))


Žádné komentáře:

Okomentovat