pátek 13. listopadu 2015

Láskominy + recept na salát z červené řepy



Už je to pár let, co mi kamarádka Jana cestou domů v lokálce básnila o skvělé paštice z knihy Láska prochází kuchyní. Knížku měla půjčenou od jiné kamarádky a na pár dní ji půjčila i mně. Já jsem se jí nemohla nabažit a za pár měsíců jsem tak byla sama vlastníkem knihy od Denisy Bartošové s unikátním designem. Dokonce tak unikátním, že v této kategorii vyhrála mezinárodní soutěž Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013. Ačkoliv kniha není jen kuchařkou, je hlavně studnicí nápadů na spousty jedlých i nejedlých DIY dárků.
To ale trochu odbíhám od tématu - o zmíněné knize určitě časem napíšu do mého kuchařkového "čtenářského deníku", ale dneska chci psát o čerstvě vydané mladší sestře této knížky - LÁSKOMINY Denisy Bartošové. 


Láskominy jsou ve vzhledu opět unikátem, mají do vazby vloženou mašli na zavázání, takže z ní snadno uděláte dárek, aniž byste ji museli ještě nějak dál balit - no to je přeci super vychytávka, ne? :-) Navíc rozpletené konce lze snadno použít jako záložky. 

Já vím - moc ostré světlo, ale když já ty poslední podzimní paprsky slunce chtěla zprostředkovat i Vám :-)

Kniha je řazená podle měsíců v roce, a na každý měsíc máte pár nápadů na dárky - opět jak jedlé, tak nejedlé a to včetně nápadů jak je krásně zabalit. Za každou kapitolou navíc autorka vložila volný dvojlist jakožto deník na poznámky a zápisky zážitků, k nalepení fotek a jiných vzpomínkových předmětů. Denisa pak své čtenáře vyzývá, aby po zaplnění těchto dvojlistů udělali fotky a poslali jí je, aby mohla vidět, jakou radost vám kniha dělá - kontaktovat ji pak můžete prostřednictvím facebooku Láskomin
Jako doplnění ke knize navíc na jejím webu najdete k vytištění všechny šablony, jmenovky a další materiály zmíněné v knize. 
Parádní nápad jak využít drátěnku :)

To když si chcete personalizovat vlastní vůni do pokojového difuzéru - mimochodem na výrobu se skvěle hodí jednorázové hůlky na "čínu"

Trochu více o autorce a o této knize se dozvíte i v tomto video-rozhovoru s Adélou Hálkovou, což je šéfredaktorka nakladatelství Smart press, malého českého nakladelství, které s specializuje hlavně, ale nejen na kuchařky :-)


Kniha je pro vás, pokud máte rádi vlastnoruční výrobu dárku, jste zruční a trpěliví, rádi recyklujete a vdechujete starým věcem nový vzhled. Pokud vám nejsou cizí hobby prodejny  a nebo třeba, pokud smýšlíte ekologicky a žijete rádi v souznění s přírodou, pokud si rádi zdobíte byt či dům vlastnoručními výrobky. Pokud nejste ani jedno z toho, pořád se ještě můžete kochat fotkami krásných věcí a nápadů. 
Kniha pro vás není, pokud hledáte pouze kuchařku s přesnými postupy a rozpisy, pokud ruční výroba dárků není nic pro vás a pokud je jedinou výzdobou ve vašem bytě umělý stromek jednou v roce na Vánoce :))). 


Ocení zejména rodiče malých dětí a zároveň majitelé větších zahrad :)

Autorka knihy Denisa Bartošová je mimo jiné také dekor stylistkou pro různé časopisy o vaření a momentálně i spoluvydavatelkou časopisů Krásný venkov a Nové proměny bydlení. Kromě toho má také eshop s autorskými bytovými doplňky Desina design.


RECEPT na salát z červené řepy:

Když jsem vybírala recept, který k tomuto článku připojím, váhala jsem mezi domácími želé bonbony, houbovým koláčem, domácími bejkrolskami a vláčným datlovým koláčem. Nakonec jsem ale zvolila salát z červené řepy - proto, že je z pár ingrediencí (na houbový koláč jsem letos prostě nenasbírala dost hub, viz článek zde; doma sice mám nějaké sušené datle, ale nebylo jich dostatek, nedovedu nakrájet bagetu na dostatečně tenké plátky tak, aby to opravdu vypadalo jako bake rolls, a věděla jsem, že když udělám domácí želé, přítel se tím naláduje najednou a to jsem nechtěla :-)). 



A tak padla volba na tento řepný salát, který mi navíc snadno pomůže překonávat můj odpor k červené řepě. Chutná dobře a je z několika málo ingrediencí, které moc nestojí - a tím pádem jsem se mohla trošku rozšoupnout a investovat do kvalitního balkánského sýra ;-) Oliváč mám navíc také "domácí" (od majitelky penzionu v Chorvatsku, kam naše rodina jezdí v součtu už 20 let - a tak už vztah majitel-host přerostl v přátelství) - a musím říct, že to má prostě úplně jiné grády, než normální kupovaný olivový olej - byť extra panenský. Tymián z mikrozahrádky v truhlíku za oknem a doma udělané bagety, takže jedinnou řepu a sýr jsem musela dokoupit. 
Mimochodem - pokud nejste fanoušci červené řepy, věřím že recept by docela dobře fungoval třeba i s dýní a šalvějí, nebo s pečenými loupanými červenými paprikami, hladkolistou petrželí a česnekem. 

pro 2-3 osoby:
  • 5 středně velkých bulviček červené řepy
  • 4 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
  • tymián, sůl a čerstvě mletý pepř
  • kvalitní balkánský sýr, nebo feta, 
  • 2 střední bagety/ciabatty + volitelně 1 stroužek česneku
Troubu přehřejte na 160 stupňů.

Řepu omyjte a (v gumových rukavicích) oloupejte. Nakrájejte na osminky a poklaďte na pekáček. Zakápněte olivovým olejem a posypte solí, pepřem a tymiánem. 
Dejte péct do změknutí. 

Bagety nebo ciabatty nakrájejte na velikost krutonků a zlehka opečte na pánvi (můžete lehce zastříknout olivovým olejem, a podle chuti můžete třeba přidat i utřený česnek, jen pozor, aby se nezačal připalovat a hnědnout - pak by zhořknul.

Sýr nechte odkapat a nakrájejte na kostky.

Pečenou řepu vyndejte z trouby a přendejte do mísy, nebo na servírovací talíř, přidejte nakrájený sýr a krutony a jemně promíchejte. Podávejte.

2 komentáře:

  1. Pořád je chodím okukovat do knihkupectví a musím říci, že jsou úžasné, chystám se o ně letos napsat Ježíškovi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto chápu :-) k Vánocům rozhodně doporučuji :-)

      Vymazat