pondělí 15. prosince 2014

Dýňové dezerty 2 - dýňový cheesecake





    








Máme tu druhého zástupce oranžových dezertů. Já vím že se blíží Vánoce a slibuji že v dalších příspěvcích se budu svátkům věnovat, nicméně když se mi v hlavě rodila myšlenka začít s blogem, chtěla jsem se občas vždy věnovat jedné surovině a vytěžit ji na maximum. Proto můžete ještě nějakou dobu očekávat zásobu dýňových pokrmů. 
Zdobila jsem mochyní, ale kdybych na ní nenatrefila, asi použiju kaki neboli (vznešeněji) persimón, je to ale čistě na vás, jaké ovoce preferujete.

Inspirací mi opět byla Stephanie z Joy of Baking - pokud máte rádi instruktážní videa, doporučuji mrknout na odkaz :-). 

Mimochodem předem se omlouvám za kvalitu snímků, ale vzhledem k tomu, že když jedu do práce, je většinou tma a když dorazím z práce, je už také tma, tak se s tím bohužel budem muset nějakou dobu spokojit. Alespoň než Lucie splní svou povinnost a pořádně noci upije :-).

Teoretická i praktická příprava:

Prosím pěkně, cheesecake opravdu není koláč ze sýru. Ani to není žádný "čízký koláč" (viz Prostřeno výslovnost). Cheesecake je dezertem - sladkým. Jde o malou vrstvu kvalitních sušenek, úplně původně grahamových, teď se spíše dává přednost máslovým (scottish shortbread). Podle chuti k nim můžete přidat třeba karamelové lotusky, švédské perníčkové papperkakor, zázvorové sušenky atp. 

Za alternativní volbu sušenek vám hlavu nikdo trhat nebude. Já jsem si docela oblíbila máslové (opravdu ty žluté, máslové, co stojí dvakrát tolik než ty modré, málo máslové) věnečky z Lidlu (možná to občas bude vypadat že dělám Lidlu PR, nicméně u nás na maloměstě jednak není kde jinde o moc lépe nakoupit a jednak u nich lze velice často vybrat velmi slušnou kvalitu za málo peněz). Dobrou zkušenost mám i se Shortbreads z Tesca - našla jsem v oddělení zahraničních potravin. A vlastně ačkoliv v Tescu většinu věcí moc dobře nenakoupím, tak musím říct že zrovna jejich řada Finest, je kvalitativně opravdu hodně dobrá, složení většinou velice slušné, a často u některých věcí porovnám výrobce a je to třeba ten stejný co dodává do Marks and Spencer. (Jo a to jste věděli, že Mascarpone z Lidlu dělá ten stejný podnik co Mascarpone z Marks and Spencer?). Navíc prodávají Marmitte a dost dobrý Golden syrup. Ale dost již reklamního okénka, jen jsem tím chtěla říct že M&S nemusí být nutně tou nejlepší volbou, a ne každý ho má při ruce.

Za co by se ale hlavy trhat měli, je záměna cream cheese = smetanového sýra jako je třeba 

Philadephie či Buko, či Mascarpone za tvaroh, žervé, lučinu nebo pomazánkové máslo. 
Prosím pěkně, vždyť tvaroh vůbec nemá dostatečnou tučnost a všechny ty ostatní alternativy 
jsou slané! Jasně, někteří říkají že z pomazánkového másla je skvělé Tiramisu. Není. Stejně 
tak je tomu s cheesecakem. 

Tak, máme vše vyjasněno, můžeme se přesunout k receptu. Hurá!
Ještě poznámečka, Stephanie dělá cheesecake poměrně vysoký, uvádí recept na 20cm 
formu, já osobně mám ráda i ten sušenkový korpus, a tak volím většinou širší průměr (23-25), 
tím pádem mám nižší vrstvu krému v poměru k sušenkám. 


Na sušenkový korpus:
  • 200 g rozmixovaných kvalitních sušenek 
  • trocha vody na spojení
  • pečící papír
   Troubu předehřeju na 180 stupňů.

   Na dno dortové formy poležím větší čtverec papíru. Formu zavřu a papír okolo odstřihnu (ale 
nechám koukat třeba 0,5 cm kolem obvodu). Provázkem si změřím obvod dortové formy a 
následně si odmotám tento rozměr pečícího papíru plus cca 5 cm navíc. Celý tento velký pruh
ostřihnu. Přehnu asi 4 krát na délku a rozstříhám na jednotlivé pruhy. Jeden použiju teď - tak, 
že ho smotám podél vnitřní strany formy, zbylé 3 kusy mám na příště. 
Pokud se vám chce formu umývat a nevadí vám, že si při krájení dortu poškrábete dno, tento
krok můžete směle vynechat.

   V míse promíchám rozmixované sušenky a popráším je troškou vody. Promnu rukou, pokud se k 
sobě směs lepí, mám vyhráno; pokud ne, pokropím ještě trochou vody. Jakmile má směs vůli
k sobě přilnout, přesunu ji do papírem vystlané formy a vypouklou stranou lžíce či stěrkou se
snažím uhladit a vytvořit stejně vysokou vrstvu. Pak se snažím lžící nebo (lépe) dlaní upěchovat
 sušenky co nejvíce na dno; kdo chce, u okrajů mírně zvýší. Takto vytvořený a slisovaný korpus
ještě trošku postříkám vodou a šoupnu do trouby tak na 10 minut, jen aby trošku vyschnul a 
zafixoval si tvar. 


Na krém:
  • 450 g mascarpone (nebo cream cheese, viz výše)
  • 135 g hnědého cukru
  • 3 ks vajec
  • 240 ml dýňového pyré
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice, 1/4 lžičky zázvoru, 1/4 lžičky hřebíčku, 1/4 lžičky muškátového oříšku
Na dozdobení:
  • 250 ml zakysané smetany (=1 kelímek)
  • 50 g cukru krystal (volitelně) 
  • lžička vanilk.extraktu
Mascarpone vyšlehám s cukrem dokud není krásně jednolité a nadýchané. Přidám vanilku a 
koření a pak po jednom zašlehávám vejce. Nakonec přimíchám dýni.

S vytuněním pečící formy jsem ještě neskončila. Teď ji zespodu a kolem dokola pořádně 
obalím alobalem tak, aby do dí nemohla vniknout tekutina- budu péct na vodní lázni.

Po provedení této úpravy přeliju krém na předpečený korpus. Do hlubokého pekáče (do kterého 
vejde i alobalem obalená dortová forma) naliju vodu - asi do poloviny výšky formy. Následně 
do vody vložím i teď už plnou formu.

Peču na 180 stupňů 30 minut, pak ztlumím teplotu na 160 a peču tak 10-20 minut, dokud okraj 
koláče není pevný, zatím co střed je ještě "třepavej rosol". V této fázi promixuju zakysanou smetanu
s cukrem a vanilkou a koláč touto sněhobílou směsí potřu. Peču ještě dalších zhruba 8 minut. 

Pak nechám pár minut vychladit a okraje koláče objedu ostrým nožíkem. Nechám vychladit úplně. 
Nakonec sundám obruč, opatrně odtočím dolů papírový pruh. Pokud chci, tak s pomocí spodního
papíru který přečnívá můžu přemístit na nějaký vzhlednější talíř či podnos. Když se chci zbavit
i papíru, jednoduše ho trochu narthnu a pak opatrně táhnu a vytahuju každou půlku pomalu ven.

Cheesecake můžete pár dní skladovat v lednici, nebo třeba pár měsíců v mrazáku :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat