středa 31. prosince 2014

Těstoviny s omáčkou - superrychlá večeře ve 2 variantách








Moje sestry ke mě rády chodí na teplou večeři. Tímto se předem omlouvám za jejich nevyžádaná fota, ale když já jsem se při jejich tvorbě tak bavila, že jsem je prostě chtěla předat dál. Nejrychlejší volbou jsou obvykle těstoviny. Problém je, že jedna miluje ty s rychlou rajčatovou omáčkou s česnekem a tvrdým sýrem a druhá lehkou pomodoro omáčku nesnáší a miluje smetanovou. Ať už máte raději lahodnou smetanovou nebo lehkou rajčatovou, příprava vám nezabere déle, než se uvaří těstoviny. Slibuji.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, počítejte na jednu porci cca 125 g těstovin. Ty vařte v dost velkém hrnci a dostatečném množství osolené (zarovnaná lžíce na litr) vody (1 litr na 100 g těstovin). Vařte po dobu co je inzerovaná na obale. Pak sceďte a pokud možno ihned přesypte do pánve k omáčce, promíchejte a podávejte.




Těstoviny s rajčatovou omáčkou (sugo pomodoro), 4 porce:

  • 500 g těstovin, 5 lžic soli, 5 l vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 konzerva sekaných rajčat
  • sůl a pepř, lžička cukru pokud máte raději sladší omáčku
  • 4 lžíce vody z těstovin
  • bazalka - hrst lístků
  • tvrdý sýr na posypání
Dám vařit vodu na těstoviny ve velkém hrnci, osolím. Až začne voda vařit, vložím těstoviny a promíchám aby se neslepily.

Česnek nakrájím na drobné plátky a pak ještě na proužky. Lístky bazalky svinu jako doutník a pokrájím na tenké proužky.

Do pánve dám rozehřát olivový olej. Přisypu česnek a opékám zhruba minutu, česnek nesmí zhnědnout. Přidávám rajčata z konzervy a promíchám, ztlumím na střední plamen a nechám chvilku probublávat.  

Do omáčky přidám 4 lžíce osolené vody z těstovin a promíchám. Opepřím, promíchám a ochutnám. Přidávám lžičku cukru, ale není to nutné. Zamíchám a ochutnám, případně dosolím (pokud nestačila voda z těstovin). Vypnu a odstavím z plotny. 

Těstoviny zcedím, nechám trochu odkapat. Mezitím do pánve z omáčkou vhodím 2/3 bazalky. Následně zasypu těstovinami. Promíchám a podávám. 

Posypávám zbytkem bazalky a strouhaným sýrem.


Těstoviny se smetanovou omáčkou (4 porce):
  • 500 g těstovin, 5 lžic soli, 5 l vody
  • 1 lžíce oleje nebo másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g šunky/slaniny/ schwarzwaldské šunky
  • 100 g pórku na půlkolečka, bílá i zelená část
  • 1 malá cibule
  • 1 malý stroužek česneku
  • 4 lžíce vody z těstovin
  • sůl a pepř
  • volitelně špetka strouhaného muškátového oříšku
  • tvrdý sýr na posypání
Dám vařit vodu na těstoviny ve velkém hrnci, osolím. Až začne voda vařit, vložím těstoviny a promíchám aby se neslepily.

Cibuli nakrájím na drobno, česnek taktéž. Pórek na kolečka, která posléze přepůlím. Šunku na kostičky.

Na pánvi dám rozehřát olej nebo máslo, pak vhodím cibulku a promíchám. Restuji asi minutu, pak přidávám pórek a nechám asi 2 minuty zavadnout. Přidávám šunku a míchám, opékám další minutu. Nakonec vhodím česnek a nechám asi minutu rozvonět. Přiliju smetanu a nechám probublávat na mírném plameni.

Z vařících těstovin odeberu 4 lžíce vody a přidám do pánve s omáčkou. 

Omáčku opepřím, přidám pár strouhnutí muškátového oříšku, ochutnám a případně dosolím. Vypnu plamen.

Těstoviny sliju, nechám chviličku okapat a přesypu do pánve s omáčkou. Promíchám a podávám posypané sýrem.




Tip na závěr: ke smetanové omáčce jsou vhodnější spíš krátké těstoviny jako penne nebo farfalle, k rajčatové spíš delší jako spaghetti nebo tagliatele - tedy přesně opačně, než jsme měli my :-)
A hlavně! tvrdým sýrem myslím sýr parmezánového typu jako třeba Gran Moravia, žádnou třicítku eidam prosím. 

Žádné komentáře:

Okomentovat