sobota 3. ledna 2015

Apple pie - jablečný páj


Jablečný koláč neboli Apple pie je úplně nejtradičnější dezert ve Spojených státech. Pro mou generaci asi už navždy bude vrytý v paměti z jisté scény z filmu Prci, prci, prcičky. Koláč ale prosíme nejdřív snězte a až pak nad tímhle přemýšlejte :-D. Bude chutnat také těm, co milují jablečný koláč v IKEA, a dokonce vám dodám recept i na tu skvělou vanilkovou šlehačku a karamelový sos.

Přípravu křehkého těsta jsem relativně detailně probrala v receptu na dýňový koláč, po jeho přečtení už tohle bude brnkačka. 

Těsto si připravte klidně i den předem a nechte v ledničce. Čas přípravy vám teď stejně prodlouží jablka. Ty oloupu a okrájím od jádřince a nakrájím na přiměřeně velké kostky o hraně cca 1,5 cm. 

Protože jablka obsahují hodně vody, která by se při pečení uvolnila a promáčela dno koláče, používám fintu od Stephanie. Jablka dám do cedníku, prosladím a osmotické jevy zajistí, že jablka pustí vodu (jak se snaží vyrovnat koncentraci cukru). Tuhle šťávu zachytím a pak svařím na karamelizovaný sirup - pokud se vám nechce, lze svařování obejít a zahustit šťávu škrobem, ale podle mě to už pak nemá takové kouzlo. 

Nakonec se ještě vyjádřím k formě - já bohužel zatím nemám žádnou ideální, simaxka je příliš vysoká a koláčová zase příliš nízká. Na tenhle typ koláčů je lepší kameninová forma s vyšším okrajem, za ideál bych považovala tak 4 cm a průměr tak 23 cm na 8 řádných porcí. Máte pak ten správný poměr křehkého máslového těsta a šťavnatých lehce nakyslých jablek se skořicí.

Na koláčovou formu o průměru 23 cm

Křehké těsto:
  • 350 g mouky (kombinace hladké a polohrubé 1:1)
  • 1 lžička soli
  • 30 g cukru krupice
  • 225 g másla, (zmrzlého a nastrouhaného na hrubém strouhadle)
  • 60 - 120 ml ledově studené vody
Jablečná náplň:
  •  6 velkých jablek (cca 1 kg), oloupaných, nakrájených na hrubé kostky o hraně 1,5 cm
  • 50 g cukru krupice + 50 g třtinového cukru
  •  1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 lžíce másla
  • 15 g kukuřičného škrobu (volitelně)
 Karamelová omáčka:
  • 6 lžic cukru krupice
  • 2 lžíce másla
  • 5 lžic šlehačky
  • špetka soli
Vanilková šlehačka:
  • 125 g mascarpone
  • zbytek kelímku šlehačky
  • 1 vanilkový cukr

Jablka oloupu a okrájím od jádřinců, nakrájím na hrubé kostky a vložím do cedníku a pak do mísy. Prosypu směsí cukrů, citronové šťávy a skořice. Nechám odkapávat.

Těsto připravím tak, že veškeré suroviny smíchám dohromady a velmi rychle promixuji ve food procesoru (podrobnější přehled v tomto článku), pokud nemám, promačkávám mačkadlem na brambory, dokud nevznikne drobenka. Přidám trochu vody a zkouším v dlani stlačit trochu těsta, jestli se slepí, pokud ne, přidám ještě trochu vody a znovu promixuji/protlačím. Až se těsto hezky slepuje, vytvaruju z něj válec. Ten překrojím na dvě půlky a ty zploštím do tvaru kruhu,  obalím folií a dám do ledničky aspoň na 30 minut. 

Šťávu z jablek přeliju do kastrólku který je dostatečně velký - bude to pěnit a několikanásobně nabývat na objemu, proto volím aspoň 2 litrový hrnec, jinak bych musela neustále míchat. Zapnu sporák na střední plamen a šťávu nechám odpařovat a částečně karamelizovat zhruba 8 minut - občas zkontroluji a zamíchám. 

V kastrolku s těžkým dnem zahřeju cukr na karamelovou polevu,až se začne rozpouštět. (Ideální je, použít kastrol s tak širokým dnem, aby se všechen cukr rozpustil naráz v jedné vrstvě). Jakmile začne trošku zlátnout, vypnu, nebo alespoň snížím plamen na minimum a přidávám máslo. Pak i smetanu, bude to dost prskat a pěnit. Teď konečně míchám až se směs spojí v jednolitou omáčku. Přidávám špetku soli a pár kapek vanilkového extraktu. 

Připravím si vál a velmi lehce ho pomoučím hladkou moukou. Z lednice vyndám jeden plát z těsta. Položím na vál a několikrát do něj válečkem uděřím abych ho zploštila co nejvíce. Pak začnu vyvalovat a postupně otáčím těsto nahoru a dolu a taky v kruhovém směru tak, aby bylo vyválené stejnoměrně. až je vyválené na průměr asi 27 cm, obtočím těsto kolem válečku a přendám ho na koláčovou formu a zase z válečku sundám. Jemně vtlačím do formy a přebytečné těsto odkrojím; pokud někde chybí, tyto zbytky využiju, chybějící místo potřu vodou a zbytky těsta do prázdného místa vetřu nožem. Dám do lednice.

Nakrájená jablka v míse promíchám se zredukovanou šťávou. V tuto chvíli lze také ještě přisypat škrob, pokud chcete mít jistotu že z koláče nevyteče žádná šťáva.

Z lednice vyndám druhou půlku těsta a opět vyválím na placku v průměru asi o 3 cm delší než je forma. 

Troubu dám předehřát na 180 stupňů z obou stran.

Vyndám také formu se spodní vrstvou těsta a přesunu na něj krájená jablka s redukcí. Upravím lžící do tvaru kopule. Pomocí válečku na jablka přenesu horní vrstvu těsta a jeho okraje ohnu a vkládám pod "spodní těsto". Pomocí kloubů prstů pak vytvářím vlnitý okraj koláče (zohnutý ukazovák a prostředník levé ruky - vrsva těsta - zohnutý ukazovák pravé ruky dospod). Nakonec do středu těsta prokrojím aspoň 5 krátkých zářezů, aby měla kudy odcházet vlhkost a koláč se nenafukoval. 



Takto připravený koláč dám péct na 40-50 minut. Po 30 minutách ho zkontroluji a pokud jsou již okraje těsta nazlátlé, z alobalu vytvořím široký pruh a okraje přikryju aby se dál nebarvily. 



Upečený koláč nechám několik hodin vychladnout, pokud by se krájel za tepla, náplň by nebyla dobře ztuhlá a jablka by vypadla.

Šlehačku spolu s mascarpone a vanilkovým cukrem ušlehám metličkou. 

Vychladlý koláč podávám s kopečkem šlehačky a přelívám karamelovou omáčkou. 
  

Žádné komentáře:

Okomentovat