středa 14. ledna 2015

Houbový kuba

Tenhle recept se tu měl objevit na Vánoce.I já jsem si ho chtěla uvařit na Vánoce. Letos v létě jsme konečně po letech znovu nasbírali nějaké houby a hlavně i nějaké hřiby, které jsem všechny pečlivě očistila, nakrájela a nechala nasušit. Všechny hříbky byly fakt moc pěkné. A tak si tak toho 24. prosince chystám kroupy a majoránku a jdu do "houbové" plechovky, kterou jsem si pro tento čas šetřila, a po otevření na mě čekají houby prožrané červy. Nevěděla jsem, jestli se mám vztekat, nebo brečet. Vzhledem k tomu, jak adrenalinová pro mne byla příprava na Vánoce (což jsem popsala tady), jsem se rozhodla brečet vyčerpáním a kroupy i majoránku zase uklidila. 

Nicméně touha po krupkách s houbami zůstala, a tak po silně mastném masopustním (oprava, vlastně před, viz zde) receptu vypouštím jak jeden lehčí (tedy až na to sádlo :-D ) a dříve také surovinově velmi dostupné jídlo chudých. Dneska, když nejste zrovna schopní hledači, se vám nákup hub může prodražit. 
Já jsem sušila jen ty nejhezčí kousky hřibů a tak když se zima zeptala, co jsem dělala v létě, mrazák sice odpověděl, ale jen nějakou směskou hub druhé kategorie. Nakonec jsem kuby nadělala celý pekáč a vzala si ho na pracovní cestu a budu ho teď jíst několik dní, a tak na něj nejspíš nedostanu chuť aspoň půl roku - což je dobře, protože do něj padla celá zásoba hub mimo jedné malé krabičky klouzků na sádle s trochou kmínu (na topinku naprosto geniální); a jednoho pytlíku lišek - neboť oblíbená restaurace v našem městě přestala vařit liškovou polévku a já budu zkoušet ji replikovat.




Na velkou zapékací mísu - aspoň 6 porcí - toho budete potřebovat opravdu málo:


  • 300 g přes noc namočených ječných krup velikost 10
  • houby - 3 hrsti sušených, přes noc namočených/300 g mražených
  • 1 malá cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • hrst majoránky - pořádně velká a pořádně promnutá
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • sůl

Večer předem dám namočit kroupy a sušené houby. Pokud používám mražené houby, dám je do lednice pomalu rozmrazit.

Troubu dám předehřát na 180 stupňů. Zapékací mísu vymažu trochou sádla.

Kroupy přecedím. Do hrnce dám vařit vodu a osolím jednou lžící soli a přidám ještě lžičku sádla (ano, sádlo je v tomto receptu skoro všude; jo a pokud máte zcezenou vodu z těch hub, tu přidejte také), přisypu slité kroupy a vařím je asi 20 minut, dokud nezměknou. Následně zcedím.

Na plotnu přidám pánev. Na pánvi rozpustím zbytek sádla a v něm nechám zesklovatět cibuli. Následně přidám zcezené kroupy a orestuju. Přidám i houby a zamíchám. Vypnu ohřev. Nakonec posypu promnutou majoránkou a promíchám. Ochutnám a případně dosolím.



Z pánve nasypu směs do vymazaného pekáče a dám zapéct - zhruba 40 minut přikryté lehce alobalem. A je hotovo. Jo a mám takový pocit, že mamka do toho přidává ještě vařené vejce, krájené na kostičky, ale to je jen taková mlhavá vzpomínka. Navíc u nás ještě pořád tak trochu trvá vaječná krize.


Žádné komentáře:

Okomentovat