čtvrtek 8. ledna 2015

Chia puding - zdravá snídaně pro chronicky nestíhavé



Dali jste si do nového roku nějaké předsevzetí? A týká se některé z nich zdravějšího stravování? Třeba že budete konečně pravidelně, zdravě a plnohodnotně snídat? Ale zároveň si rádi přispíte a vstávat o 15 minut dřív a chystat si snídani je otrava - pak je chia puding skvělou volbou, protože ho připravíte už večer a ráno ho jen sníte. A klidně až cestou do školy/práce.

Věřím že mnozí z vás už určitě vědí o skvělých nutričních vlastnostech chia semínek. Pokud ne, pokusím se shrnout alespoň základ. Chia jsou vlastně semena šalvěje hispánské, a v oblasti Jižní a Střední Ameriky jsou konzumovány už přes tisíc let. V Aztécké kultuře byly tyto drobounká semínka využívána dokonce jako platidlo - natolik jsou cenné. Jsou silně hydrofilní a během bobtnání vytváří gel a navážou na sebe až 12 násobek své váhy, jsou tak přiřoreným zdrojem vlákniny, lépe hydratují naše tělo a pozitivně ovlivňují trávení a stabilizují hladinu krevního cukru. Obsahují nezanedbatelné množství proteinů, kvalitních sacharidů a omega 3 mastné kyseliny a působí tak dobře na kardiovaskulární systém. Jsou také vydatným zdrojem vápníku, železa, zinku, fosforu a antioxidantů.

Ideální ale je, po nabobtnání semínka také rozmixovat na pastu aby se narušila jejich slupka, jinak by se mohlo stát, že projdou naším ústrojím beze změny a všechny ty prospěšné látky zůstanou zabalené v semeni.

Já v téhle snídaňové variantě zalévám kravským plnotučným mlékem, ale je jen na vás a vaší dietě či způsobu stravování, jestli použijete sojové, mandlové, ovesné, kokosové či jiné mléko, nebo jen vodu.



Na snídani pro 1 osobu:
  • 4 vrchovaté čajové lžičky chia semínek
  • 175 - 200 ml mléka
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1 lžíce daltového sirupu - volitelně

Večer nasypu do uzavíratelné krabičky chia semínka, zaliju mlékem a uzavřu. Nechám odstát do rána. 

Ráno přidám banán, rozmačkám, a pokud mám čas, ještě rozmixuji. Pokud se mi zdá málo sladké, osladím si trochu datlovým sirupem. Hotovo. 





Žádné komentáře:

Okomentovat