středa 8. dubna 2015

Opravdový Pistáciový cheesecake - pistachio butter cheesecake






Před časem jsem psala, že nakupujeme arašídová másla ve velkém. A firma z UK od které objednáváme nenabízí pouze arašídové máslo. Mají také kešu máslo, mandlové máslo, lískooříškové máslo s čokoládou, ale hlavně 100% PISTÁCIOVÉ máslo. Je teda drahé jako blázen, kilový kyblík stojí v přepočtu okolo 1000 korun a to není málo. Ale když přemýšlím, na kolik vyjdou vyloupané nesolené pistácie - cca 800 korun za kilo - tak to vlastně není zas takový rozdíl. 
Všechna ostatní másla lze s chutí zapojit do sladkého pečení, do ranních smoothie, na sladké tousty s banánem. Ale pistáciového by byla škoda. Chutná naprosto delikátně jen tak samotné. Ale já pro něj mám smělé plány na zmrzlinu - tedy, až bude opravdu teplo. Prozatím začínám s cheesecakem a v rukávu mám ještě jedno eso v podobě omáčky k těstovinám s krevetami a pomerančem, které připravuji už několik let na Valentýna.  

Pistáciové máslo mě lákalo také proto, že veškeré recepty na pistáciový cheesecake co jsem kde viděla, pracovaly s pistáciovým pudingem, nikoliv s opravdovými pistáciemi. Ono je to logické, takový koláč by vyšel děsně draho. Ale mě prostě nějak nejde přes srdce nazývat pak takový koláč opravdu pistáciový - zvlášť když člověk na obalu pudingu hledá nějakou zmínku o pistáciích jinde, než v nápisu.


Teoretickou přípravu na cheesecake obšlehnem odsud - mrk - je tam kompletní info o sušenkách i mascarpone.


Samotný pistáciový cheesecake bohužel není tak moc zelený, jak bych si přála, ale opravdická italská pistáciová zmrzlina také není zářivě zelená, ale světlá, zeleno-béžová. Takže je to vlastně v pořádku. 


Do receptu používám 75 g pistáciového másla, pokud nic takového k dispozici nemáte, a přesto ho chcete vyzkoušet, použijte třeba 100 g vyloupaných pistácií - ideálně sloupněte i tu tenkou slupičku na ořechu a následně je rozmixujte na hladkou pastu. Pomůcka - na 100g vyloupaných pistácií budete potřebovat cca 200 g nevyloupaných - tedy, pokud jich při loupání moc neujíte :)




Na dortovou formu o průměru 23-25 cm: 


Na sušenkový korpus:
  • 200-250 g rozmixovaných kvalitních sušenek
  • trocha vody na spojení
  • pečící papír
   Troubu předehřeju na 180 stupňů.

   Na dno dortové formy poležím větší čtverec papíru. Formu zavřu a papír okolo odstřihnu (ale 
nechám koukat třeba 0,5 cm kolem obvodu). Provázkem si změřím obvod dortové formy a 
následně si odmotám tento rozměr pečícího papíru plus cca 5 cm navíc. Celý tento velký pruh
ostřihnu. Přehnu asi 4 krát na délku a rozstříhám na jednotlivé pruhy. Jeden použiju teď - tak, 
že ho smotám podél vnitřní strany formy, zbylé 3 kusy mám na příště. 
Pokud se vám chce formu umývat a nevadí vám, že si při krájení dortu poškrábete dno, tento
krok můžete směle vynechat.


   V míse promíchám rozmixované sušenky a popráším je troškou vody. Promnu rukou, pokud se k 
sobě směs lepí, mám vyhráno; pokud ne, pokropím ještě trochou vody. Jakmile má směs vůli
k sobě přilnout, přesunu ji do papírem vystlané formy a vypouklou stranou lžíce či stěrkou se
snažím uhladit a vytvořit stejně vysokou vrstvu. Pak se snažím lžící nebo (lépe) dlaní upěchovat
 sušenky co nejvíce na dno; kdo chce, u okrajů mírně zvýší. Takto vytvořený a slisovaný korpus
ještě trošku postříkám vodou a šoupnu do trouby tak na 10 minut, jen aby trošku vyschnul a 
zafixoval si tvar. 

Na krém: 



  • 500 g mascarpone
  • 125 g cukru
  • 75 g pistáciového másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu/ 1 lžička vanilkové pasty
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 250 ml = 1 kelímek zakysané smetany
  • drobné ovoce na ozdobu
V míse ušlehám mascarpone s cukrem, až trochu zjemní a bude nadýchané. Pak po jednom přidávám vejce - vždy, až to předchozí je řádně zapracované. Následně přidávám pistáciové máslo, sůl a vanilku. 


Až je krém hladký, naliju ho do připravené formy na vrstvu sušenek. Párkrát formou bouchnu o linku, aby si hmota pěkně "sedla" a uvolnila případné bubliny.

Pak mám dvě možnosti - buď formu omotám důkladně alobalem a posadím do plechu, který je do poloviny zalitý vodou, nebo nic neomotávám, plech s vodou dám na dno trouby a koláč posadím na mřížku doprostřed - každopádně cheesecake je lepší péct na vodní lázni, aby se krém nevysušil a případně nepopraskal. 

Teplotu v troubě snížím na 160 a koláč dám do trouby péct - 45 minut, pak snížím na 120 a peču ještě dalších asi 35 minut - boky koláče by měly být tuhé a střed ještě "rosolovitý". Deset minut před koncem pečení vyndám z trouby, potřu povrch zakysanou smetanou a vrátím do trouby. 
Pak cheesecake opatrně vyndám a nechám vychladnout - až zchládne na pokojovou teplotu, ozdobím ovocem a přesunu ho do lednice - obvykle přes noc, ale 3-4 hodiny stačí. Až je pěkně tuhý, sundám obvod formy, případně sundám i pečící papír co byl po obvodu.

Následně už jen krájejte a užívejte si pistáciového blaha :-)




2 komentáře:

  1. Dobrý den, moc bych stála o máslo této značky, šlo by prosím třeba přes Vás nějak objednat? Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc se omlouvám za pozdní odpověď, určitě by bylo možné se domluvit na dodávce másel, pošlete mi prosím zprávu na email konceptdoga@gmail.cz :-)

      Vymazat