středa 8. dubna 2015

Tagliatelle s liškovou omáčkou a vepřovou panenkou


Ke tvorbě tohoto receptu mne vlastně přivedl zcela jiný recept. A to hon za dokonalou krémovou polévkou z lišek. Před nedávnem totiž u nás v Hustopečích v restauraci hotelu Vinopa podávali skvělý liškový krém s kopečkem mléčné pěny a pár kapkami bylinkového oleje. Moc mi chutnala, docela často jsem na ni chodila, a někdy, po těžkém dnu v práci jsem jak největší socka popadla doma plastovou krabičku a klidně i v teplákách vylezla kopec, nechala si uvařit polévku do krabičky a zase rychle seběhla domů a úžívala si ten skvěle chutnající krém v pohodlí vlastního gauče. Po receptu jsem se pídila, ale podobně jako v případě rajčatovo-kokosové polévky, jsem nepochodila a musím opět vytvářet doma metodou pokus-omyl. Navíc už delší dobu nemám s čím srovnávat, protože ji nemají v nabídce. 
A ke všem těm pokusům s liškovou polévkou jsem musela taky nakoupit hlavní surovinu - a v Makru měli lišky zrovna jen v kilovém balení. Takže jejich další využití mimo pokusy bylo nasnadě. 

Mimo houby je celý pokrm na shánění surovin vcelku jednoduchý. Panenku sežene v každé masně i supermarketu, a tymián už mají také často v květináčích či řezaný ve větších marketech. Volbu těstovin nechám na vás, já použila tagliatelle, ačkoliv u nás doma se jim neřekne jinak než hnízda, které byly součástí dárkového balíčku od Makra na foodbloggerské konferenci Foodblok, o níž jsem psala tu (a ano, report z něj vám už šíleně dlouho dlužím, ale nemůžu se dokopat stáhnout fotky z telefonu). 

Jinak nám vyšla jedna panenka na zhruba 3 - 4 porce, ale záleží, jací jste masožrouti. Na jednu porci jsem vařila 2 hnízda těstovin. 


Na 3-4 porce:
  • 6-8 těstovinových hnízd
  • 1 vepřová panenka, nakrájená na medailonky cca 2 cm vysoké
  • 1 středně velká cibule
  • 200g lišek
  • 250 ml (1 kelímek) smetany 30% 
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • svazek tymiánu
  • sůl, pepř
1. Troubu dám předehřát na 180 stupňů z obou stran. Připravím si zapékací misku a vystelu ji lůžkem z alobalu, dostatečně velkým na to, aby se do něj vešlo všechno maso a následně šlo nahoře uzavřít, ale nechám zatím volně, takto připravené dám předehřát do trouby.

2. Rozpálím pánev. Pokrájené maso osuším papírovou utěrkou a potřu lžící oleje. Postupně kladu do pánve. Horní stranu medailonků nyní osolím a opepřím. Jakmile je vidět, že maso na spodní straně zbělelo a začíná mírně zlátnout, otočím ho a opět osolím a opepřím. Až je maso z obou stran zatažené a dozlatova opečené, vypnu plamen. Z trouby vyndám předehřátou misku a do lůžka z alobalu naskládám opečené medailonky, nahoru dám jednu lžíci másla, nahoře zamotám alobal a dám na 10 minut dojít do trouby.


3. Těstoviny dám vařit do řádně osolené vody a vařím dle návodu na obalu. Než je sliju, dám si bokem asi 150 ml - cca půl hrnku - vody z nich.

4. Nakrájím cibuli na drobno. Do pánve po mase dám lžíci másla a znovu zapnu plamen, cibuli na másle opeču do sklovita. Pak přidám lišky a opékám zhruba 3 minuty. Zaliju smetanou a vodou z těstovin, přidám svazek tymiánu a nechám provařit zhruba deset minut. 

5. Z trouby vyndám maso v alobalu a všechno ho z něj přesypu do pánve s připravovanou omáčkou, včetně šťávy, která z něj vytekla. Nechám provařit spolu ještě dalších 5 minut. 

6. Ochutnám a podle potřeby dosolím a dopepřím; vyndám svazek tymiánu. 

7. Smíchám spolu s těstovinami, podávám.  

Nakonec si říkám, že v honbě za dokonalou polévkou jsem našla recept na zcela jiné, ale moc dobré jídlo, které vlastně vzniklo - jen tak mimochodem.








Žádné komentáře:

Okomentovat