sobota 30. května 2015

Téma: jahody

Na konci článku si můžete kliknout na video a zpříjemnit si četbu poslechem Beatles ;-)

 Na přelomu května a června je vždycky čas jahod. U nás doma to znamená pobrat všechny volné nádoby a vyrazit do Šakvic k Jakubčíkům na samosběr. Stejně jako asi půlka našeho okresu :-). Začli včera a dneska po poledni už jsme při odjezdu míjeli pořádnou zástavu aut podél pole. Jasně, kunratické to nejsou. Ale věřím, že by se jim mohli směle rovnat. a za bezkonkurenční cenu 40 kč/kg. Jezdíme na ně během sezóny (3-4 týdny, při dobrém počasí možná i déle) vícekrát. Na výběr je z několika odrůd (Queen Elisa, Patty, Rumba), ale popravdě ani moc nevnímám, kterou sbírám, spíš jen občas sleduji že v jednom řádku chutnaly a vypadaly jahody trochu jinak než v řádku jiném. 
Jo a pokud pojedete na Jakubčíkovic jahodová pole s dětmi, jistě vás potěší zpráva, že jen kousíček před ním někdo na statku chová pořádné stádo ovcí a koz (a k nelibosti vašich ctěných nosů také kozlů) které jsou velmi zvědavé a celkem ochotně se na vás přijdou podívat a okoštovat pár stébel trávy z vašich rukou.



Taktika kterou při sběru vždy zavelí máma je: nejdřív se najezte a pak sbírejte, abyste to doma ihned nesežrali, což je ostatně taktika kterou doporučuje i paní Jakubčíková, která nás loni nabádala, že přeci člověk musí nejprve ochutnat, aby nekupoval zajíce v pytli. Jenže nakonec stejně přijedem domů s plnými kyblíky a první co jíme jsou jahody s cukrem a mlékem nebo smetanou - protože to je přeci mnohem větší chuťovka než jahody jen tak, ze záhonu. 
Ze zbytku obvykle mamka udělá rozmixované jahody s cukrem, které zamrazí v malých krabičkách a které pak chodíme ujídat celý rok, dokud zásoby nedojdou. Marmeládu moc často nevaříme, jahodová je dost náchylná k plesnivění. Část jahod také mrazíme vcelku, pokud chceme později využít třeba do dortů, nebo na tvarohové knedlíky. Já osobně ale nemám moc ráda chuť vařených jahod, takže obvykle vařím jen jakési tvarohové šišky a k nim přidám pokrájené a částečně pomačkané jahody s cukrem. 

V průběhu měsíce se obvykle ještě několikrát vracíme. Loni, když jsem se připravovala na státnice, jsme na jahody jezdili s drahým skoro každý den, a krom jahod samotných nebo jahod s cukrem jsem toho během učení moc nejedla :-D A komisi jsem nakonec oslnila hlavně jahodovým cheesecakem, takže jedna ze zkoušejících pak chtěla i recept. Což mi možná udělalo větší radost, než dobré známky u zkoušek, protože doma se od drahého většinou moc chvály mého kuchařského umu nedočkám.






Ale nazpět k jahodám. Pokud jich nasbíráte větší množství než zrovna máte sílu sníst a zároveň nemáte v plánu je okamžitě dále zpracovávat, uložte je do lednice, ale předem neumývejte. Ideální je uložit je v jedné vrstvě (já při ukládání beru každou jahodu zvlášť a skládám špičkou nahoru, vejde se jich tak do nádoby více, ale hlavně si při této mravenčí práci každou jahodu zvlášť prohlédnu a před uskladněním vždy vyřadím otlučené kusy, které by se začly kazit) a nijak nerosit, jinak by snadno začly plesnivět. Zároveň je ale ani nepodkládejte ubrousky, neboť by ztratily přirozenou vlhkost a seschly. Před konzumací je pak umyjte v čisté vodě. Ideální teplota skladování je okolo 5 stupňů a jahody při ní vydrží 2-3 dny (nechci to říkat moc hlasitě, ale minule mi takto vydržely skoro celý týden, před zpracováním jsem musela z celé várky vyhodit jen asi 3 plesnivé a sníst 5 změkkých jahody :-D), s jejich zpracováním však neotálejte, protože v ledničce po čase ztrácí své aroma.

Pár zajímavostí závěrem: Jahody jsou velice bohaté na vitamin C, obsahem kyseliny askorbové se celkem obstojně dokážou vyrovnat i citrusům. Jsou méně sladké než ostatní druhy ovoce a tím pádem jsou dobrou volbou při výběru ovoce do vašeho vyváženého jídelníčku. Kromě zmíněného Céčka obsahují také vitamíny A,B,E a spoustu organických kyselin, díky tomu jahody prý dovedou bělit zuby, pokud si je jimi potíráte. Zároveň také celkem přirozeně obarví rty na červeno. Jdou hodně špatně vyprat, takže bílé oblečení na jejich sběr i konzum nedoporučuji. Při zvýšené konzumaci mohou způsobit citlivým jedincům kopřivku - a tato reakce obsažených kyselin ještě násobí své účinky při kombinování se šampaňským a způsobí, že se pak i svým vzhledem můžete podobat jahodám :-)
A pánové, konzumace jahod má prý pozitivní účinek na tvorbu testosteronu a aktivitu spermií. Jo a jen tak mimochodem, plodem jahodníku jsou správně botanicky ta malá zelená semínka a červená sladká dužnina je plodem nepravým a jde o zbytnatělé květní lůžko :-)

No a zítra samozřejmě začnu přidávat recepty na oblíbené jahodové pokrmy (ačkoliv u mne asi vždy zvítězí pouze trochu pomačkané s moučkovým cukrem a plnotučným mlékem). Těšit se můžete na:



2 komentáře:

  1. Jahody miluju a vždy se těším na léto, kdy si z nich dělám koktejly, smoothies a další dobroty :)

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat