sobota 4. července 2015

Nejrychlejší zmrzlina na světě


Včera se mi povedlo vytvořit příšerně dlouhý článek o ledovém čaji. Doteď nechápu, jak o takové jedoduché "blbosti" lze napsat tolik slov. Nicméně stalo se, a zmohlo mne to natolik, že jsem pak ani nebyla schopná vyfotit k tomu nějaké slušné fotografie. Vedro je prostě můj osobní zabiják. Nejvíc mne vždycky naštve, když přijde o víkendu, kdy mám v plánu udělat spoustu věcí. A když se takové vedro sejde s prodlouženým víkendem, o to víc mne štve - ve vedru totiž ráno uvařím ledový čaj, sním pár broskví nebo nektarinek a pak začíná maraton studených sprch a sušení, pak mi zas začne být horko a jdu znovu pod sprchu, a tak to pokračuje zhruba do 9 večer. Pak si možná dám chleba s hummusem nebo tzatziky s toustem, případně nějaký sýr. Každopádně většinou je prostě tma dřív, než se ochladí natolik, abych něco vařila. Nicméně tahle zmrzla je milou vyjímkou. Pokud si aspoň den předem vzpomenete, že ji chcete vyrobit, a koupíte banány, oloupete, pokrájíte na kolečka a dáte zamrazit, její příprava vám následující den zabere 5 minut i se snězením :-D. 
Jsou snad jen dvě drobná úskalí při přípravě - je třeba mít dost výkonný mixér, kterů může sekat led, a mít strávníky připravené v očekávání, protože tahle zmrzlina má tu správnou konzistenci pouze okamžitě po rozmixování. Později je rozteče a když ji dáte do mrazáku, ztuhne na pevný blok ledu. V mrazáku totiž obvykle teplota kolísá okolo -18 stupňů, kdežto zmrzlináři využívají speciální chlaďáky, které udržují teplotu jen několik málo stupňů pod nulou.

na 3-4 porce:
  • 5 banánů, oloupaných, nakrájených na kolečka a den předem zamražených
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 3 lžíce řeckého jogurtu/studeného mléka/mascarpone
  • případnně kousky čokolády či ořechů, marmelády nebo karamelu dle vaší chuti
1. Všechny suroviny dám do mixéru a mixuji, dokud nevznikne hladká pasta.  

2. Okamžitě podávám ve vychlazených miskách. Hotovo, říkala jsem, že to bude superrychlé :-)

TIP: s příchutěmi samozřejmě můžete experimentovat, banány zajistí báječnou krémovost, ale můžete použít klidně i jahody, borůvky, jakékoliv jiné zmrzlé ovoce. Já dnes ještě experimentuji s dýní a kaštanovým pyré :)

4 komentáře:

  1. To zní jako super nápad. Určitě vyzkouším :) Ráda hledám zdravé varianty ke sladkým zmrzlinám z obchodů.

    Mrkni na můj blog: http://theelegantzone.com

    Posílám pozdravy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě zkuste, tohle je opravdu velice jednoduché a variabilní - můžete zvolit jakoukoliv kombinaci, co vám zachutná :-)

      Vymazat
  2. Taky dělám .. je to super rychlovka :-)

    www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat