pondělí 22. prosince 2014

Banana bread - banánový chlebíček


Můj drahý miluje banány. Taky hodně sportuje. Banán před tréninkem, banán po tréninku. Nejde samosebou jen o to, že mu banány chutnají, ale i o to, že banán je bohatý na jednoduché sacharidy, které při nadměrné zátěži tělo spotřebuje, a taky obsahuje nezanedbatelné množství draslíku a hořčíku, což jsou prvky které významně pomáhají regeneraci svalů a vlastně celého organismu. 

A tak jsem začla na všechny jeho závody a semináře co absovluje (na úkor naší společné dovolené) péct banánový chlebíček. Částečně proto, abych mu udělala radost, částečně proto, abych uchlácholila svoje kuchařské ego - protože chvála od jeho kolegů s žádostí o recept se dostaví téměř vždy. 

Recept který jsem používala původně už tak úplně neplatí. Abych to osvětlila - vycházela jsem z receptu Stephanie z Joy of baking, ta uvádí na banana bread 2 recepty - jeden klasický se spoustou másla, bílé mouky a cukru, a jeden "low fat", kde je místo másla řepkový olej, místo spousty vajec jen jedno plus bílky a místo spousty cukru trocha hnědého cukru. 

Já ve finále jako základ asi beru ten low fat bread, nicméně místo tří banánů jich dávám minimálně 5. Navíc sypu asi milion dalších surovin jako: chia semínka, lněná semínka, ovesné vločky, kousky čokolády, brusinky, ořechy, špetku instantní kávy...  Dost taky záleží jestli zrovna na dané závody musel drahý hubnout do nějaké váhové kategorie, nebo mohl nabrat váhu - to buď ubírám nebo přidávám všechny ty přísady.

Jednou jsem dokonce vytvořila dost šílenou kreaci, kdy jsem přidávala také poměrně velké množství psyllia a proteinového prášku aby měl v jednom bochníku zastoupeno zhruba 200% doporučené denní dávky všech základních živin, nicméně tehdy jsem trochu pozapomněla přidat pak aspoň trochu vody navíc do vzniklé hmoty, a tak silně absorbující psyllium udělalo své a vznikl naprosto suchý tvrdý chlebíček, který mě vyloženě nechutnal a drahý k němu musel mít nejlíp kakao, ale aspoň čaj. Nicméně někteří jeho kolegové, kteří tehdy hubly do váhovky docela uvítali cokoliv aspoň trochu sladkého a chutného. Navíc jsem jim tehdy poslala i tabulku energetických hodnot, tak si to mohli zanést i do svých jídelníčků. Nicméně do podobné šílenosti se už asi znovu pouštět nebudu. Protože banánový chlebíček má chutnat zcela jinak.

Zužitkujete do něj hnědnoucí banány. Nebo naopak vědomě kupte ty se slevou, co už byste jinak na milost nevzali. Vytvoříte z nich doma velkou pochoutku. Chlebíček je vláčný a měkký a chutná hodně po banánech. Pak záleží na vás, co do něj ještě přidáte. U mě je klasika čokoláda a brusinky a/nebo ořechy. To je základ. Pak tedy, jak jsem zmínila výše, přidávám ještě nějaká supersemínka, vločky, cukr měním třeba za agávový nebo datlový sirup, někdy zaměním část pšeničné mouky za mouku žitnou. 

Vejde se do klasické formy na biskupský chlebíček, obvykle v troubě hodně naběhne a uvnitř pukne, proto pokud máte o fous větší formu, klidně ji využijte.


Na jeden bochník:
  • 5 přezrálých banánů, oloupaných a rozmačkaných vidličkou
  • 130 g hladké mouky
  • 65 g celozrnné mouky jemně mleté
  • 150 g hnědého cukru - nebo alternativní sladidla jako datlový sirup
  • 1 lžička sody, 1/2 lžičky soli, 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce a jeden bílek
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 60 ml řepkového oleje (nebo i jiného, záleží na vás)
  • lžičku vanilkového extraktu
  • přísady dle vaší chuti - ořechy, brusniky, čokoláda, semínka, vločky, špetka inst.kávy...
Troubu dám předehřát na 180 °C.

Formu na biskupský chlebíček vymažu tukem a vysypu hrubou moukou nebo strouhaným kokosem.

V míse promíchám metličkou sypké suroviny - mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici. Ve druhé míse promíchám tekuté suroviny - banán, vejce, jogurt, olej, vanilku a přidám přísady ( čokoláda, brusinky, ořechy). 

Do mísy s tekutou směsí  postupně přimíchávám moučnou směs. Snažím se zpracovat co nejrychleji a přeliju do vymazané chlebíčkové formy. Dám do trouby.



Peču 40 - 45 minut. Propečenost zkouším špejlí. O moc déle však chlebíček nepeču, má být vláčný, tak abych ho úplně nevysušila :-)

1 komentář: