úterý 23. prosince 2014

Falafel - veganský karbenátek s vůní orientu


Věřím, že mezi horou cukroví, smažených ryb a pečených kachen či krůt rádi uvítáte recept na odlehčení. Takový který je bez masa a v podstatě nejen vegetariánský, ale i veganský. Pokud se tedy nerozhodnete pro lepší soudržnost hmoty přidat vejce. Pokud místo pšeničné mouky použijete jakoukoliv bezlepkovou alternativu, bude také bezlepkový.

Falafel jsou smažené kuličky z cizrny, receptura pochází z Egypta a je oblíbený na blízkém Východě. V každé lepší kebabárně ho najdete jako bezmasou alternativu. Podává se tam většinou v pita chlebu či tortile s jogurtovou omáčkou nebo s tahini pastou a salátem. Je to jídlo bohaté na sacharidy a proteiny. 

Záleží na vás jestli recept na kuličky použijete jako základ pro vege-kebab, nebo jestli budete kuličky mlsat samotné jen tak. 



Na cca 15 falafelů:
  • 400 g vařené cizrny (1 plechovka nebo cca 160 g sušené uvařit)
  • 1 červená cibule nadrobno
  • svazek koriandru, pórku či zelené bylinky dle vaší chuti - nasekané nahrubo
  • 2 stroužky česneku (pokud ten váš opravdu píše, stačí jeden) - utřený
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička semínek koriandu, 1 lžička mletého římského kmínu, 1/2 lžičky chilli vloček
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce tahini pasty (sezamová, k dostání třeba ve zdravé výživě)
  • sůl, pepř
  • trocha studené vody
V hmoždíři rozdrtím všechno suché koření najemno.
Do mísy si připravím pokrájenou cibuli, bylinky, olej, česnek a rozdrcené koření.

V mixéru rozmixuju cizrnu najemno. Vyklopím k ostatním surovinám. Promíchám a přisypu mouku. Přiliju trochu studené vody. (kdo chce, přidá do těsta také jedno vejce pro lepší soudržnost)

Míchám stěrkou postupně vypracuju těsto které se k sobě lepí. Rukama pak postupně tvaruju zhruba stejně velké kuličky (aby se smažily rovnoměrně).


Skládám do uzavíratelné krabičky a pak dám alespoň na hodinu vychladit do lednice. Kdo má rád křupavý povrch, může na závěr ještě vyválet třeba v kukuřičné strouhance.

Ve vysoké pánvi či ve fritéze rozpálím olej (na smažení používám nejraději arašídový - fakt doporučuji, když není tak řepkový a nebo sádlo - což už pak ale zas není tak úplně vege, že). Jakmile se po vhození kousku pečiva  objevují bublinky, naskládám všechny kuličky do oleje a smažím 3 a 3 minuty (v průběhu otáčím). 

Pardon za kvalitu, tahle je v rychlosti z mobilu
Kdo chce, balí do tortil spolu se salátem a třeba jogurtovým (vegani sojovým) dresinkem. U nás však většinou mizí už ve formě kuliček.

2 komentáře:

  1. prosím Vás, nepište "karbenátek", to je opravdová hrůza, na netu jsou pravidla českého pravopisu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Anonyme, předně děkuji za informaci. Dovolím si vložit svůj názor na věc - v podstatě ve všech receptech si můžete všimnout, že ani postupy nepíšu přesně podle pravidel pravopisu, ale tak, jak jsem zvyklá mluvit. Promiňte proto prosím, že slovo karbenátek neopravím, doma toto slovo jsme zvyklí používat přirozeně. Tak se nezlobte. Hezkou neděli.

      Vymazat