sobota 6. prosince 2014

Hummus




    
Byť zní název mnoha lidem odpudivě, jde ve skutečnosti o výtečný dip či pomazánku oblíbený především v oblasti Středního východu. Navíc jde dokonce o čistě veganský recept - a to silně návykový! Má velký obsah železa, vitamínu C, kyselina listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů, sacharidů a vlákniny.

Surovinově velmi jednoduché - v podstatě jde o to ve správných podmínkách a poměrech rozmixovat (doporučuji použít výkonnější stroj) uvařenou cizrnu, sezamovou pastu Tahini, olivový olej, česnek, citronovou šťávu a sůl, kdo má rád ostré, přidá si chilli, dá se zdobit i sladkou paprikou.
Zrada při výrobě může tkvět v málo výkonném mixéru, hummus by měl být opravdu hladkou pastou. Ne každý stroj toto zvládne. Můžete samosebou přidat hodně oleje či vody aby se vám mixovalo snadněji. Výsledek pak ale může být příliš řídký. Proto doporučuji spíš pokusit se více rozvařit cizrnu a usnadnit tak mixéru práci.


  • 250 g suché cizrny, den předem namočené do vody (1/3 cizrny, 2/3 vody)
  • 3 lžíce sezamové pasty Tahini (k dostání ve zdravé výživě)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu (pokud jste kyselomilci, při ochucování vymačkejte i tu druhou)
  • 1-2 stroužky česneku (kvalitního českého stačí jeden drobný stroužek)
  • sůl
  • chilli nebo paprika dle chuti
  • při mixování se hodí přidávat taky ledovou drť aby se mixér neohříval, nebo aspoň úplně ledovou vodu. 
Cizrnu sliji, znovu zaliji vodou tak aby byla voda dosahovala několik centimetrů nad cizrnu. Jakmile začne voda klokotat sundám pokličku aby nepřetekla. Utvořenou pěnu sbírám, ale nestane se nic hrozného když to neudělám. Cizrnu vařím 40 minut, až je na zkus zcela měkká a poddajná, okolo 30 minuty osolím. Zcedím a propláchnu studenou vodou až zcela vychladne. 
Přesypu do mixéru nebo foodprocesoru/kutru (ta mísa co má naspodu dva či více nožů) a promixuju nahrubo. Pak přidám česnek prolisovaný česnek, tahini pastu, citronovou šťávu, olej a trochu studené vody či ledu. A mixuji dokud nevznikne hladký krém. Ledovou vodu podle potřeby po částech přidávám. 
Ochutnám a dosolím a dochutím dle potřeby. Kdo chce, může posypat papričkou, klidně i uzenou. 
Podávám s pečivem, ať už s českých chlebem, či arabskou pitou.

2 komentáře:

  1. Vendulko, já ještě do hummusu přidávám římský kmín, čerstvě nadrcený. Každopádně pokud člověk nekupuje vařenou cizrnu v plechovkách, ale uvaří si ji sám - přesně jak píšeš - zjistí, že je hummus vlastně nejen hrozně dobrá, ale i velmi ekonomická večeře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, dřív jsem kupovala konzervy, ale pak jsem zjistila kolik cizrny uvařím z jednoho pytlíku a už jsem se ke konzervám nevrátila. Navíc mi takto z čerstva uvařená chutná i lépe. Ale rozhodně nikoho nezatracuji, sama si taky často nevzpomenu zavčasu dát namočit :-). Římský kmín jsem použila myslím jednou a zjistila jsem že se mi ho v hmoždíři nedaří rozdrtit dostatečně, a vlastně mi až tak moc nechutná, tak jsem od něj upustila.

      Vymazat