pondělí 25. května 2015

Arašídové sušenky - peanut butter cookies



Další skvělé využití arašídového másla je jako součást těchto super-křupavých sušenek. Můžete trošku zaexperimentovat s poměrem másla a cukru spolu s teplotou a ovlivnit tak křupavost/vláčnost sušenek. My jsme měli s tímto postupem velice křehké a křupavé sušenky.  

Vzhledem k tomu, že u sušenkového těsta není třeba vysoce kvalitní pružný a tažný lepek, naopak u nich chceme, aby při pečení příliš nenabyly na objemu, je povoleno a doporučeno experimentovat z různými typy muk - zkuste přidat třeba špaldovou, pohankovou, ječnou. 

Zároveň si do sušenek můžete přidat i ořechy, semínka, sušené ovoce či kousky čokolády. 
Recept který uvádím je v podstatě na poloviční dávku sušenek - víc si netroufám v jedno-dvoučlenné domácnosti péct, protože jsem si jistá, že by dvojitá dávka zmizela se stejnou rychlostí, jako jedna dávka. 

Mimochodem, do receptu používám 100% arašídové máslo (viz zde a taky zde hnedka v úvodech), které si objednáváme po kilovkách z UK, máme jich momentálně docela dost, ve variantě smooth i crunchy, a kromě arašídového máme také kešu a jedno máslové. Pokud má kdokoliv zájem, ozvěte se na FB do zprávy, nebo na email konceptdoga@gmail.com a do předmětu můžete napsat peanut butter :-)


Suroviny na jeden plech sušenek (cca 20ks)

  • 70 g másla, povoleného při pokojové teplotě
  • 50 g třtinového cukru
  • 20 g cukru krystal
  • 1/2 lžičky sody
  • 1 malé vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 85 g arašídového másla (volba crunchy / smooth je čistě na vás)
  • 130 g mouky (míchám hladkou s polohrubou)
  • špetka soli
  • případně cca 80 g čokoládových pecek, sekaných ořechů, rozinek či brusinek dle chuti
1. Troubu si předehřeju na 170 stupňů. Plech si vystelu pečícím papírem.

2. Máslo utřu s cukrem do hladké pěny, až trochu zesvětlá a nabude. Pak přidám vejce a rozmíchám. Následně přidávám arašídové máslo spolu se solí a extraktem. Jako poslední přidávám mouku se sodou (pokud chcete přidávat další ingredience jako čokoládu a ořechy, přidejte je nyní). Těsto rychle zpracuji stejnoměrné konzistence, nemělo by se táhnout, ale spíš drolit (vzhledem k obsahu tuku ale bude hlavně hodně pouštět olej). Zabalím do folie a dám na 30-60 minut do lednice.


3. Z vychlazeného těsta tvaruji kuličky, které mírně zploštím a skládám na plech. Snažím se o zhruba stejnou velikost, aby byly všechny stejně dobře upečené. Na závěr je možné ozdobit sušenky různými vpichy špejlí či vidličkou. 

4. Dám péct na 10-15 minut - dokud okraje nezačnou lehce měnit odstín dohněda. Vyndám z trouby a nechám vychladnout, nejlépe na mřížce. Uchovávám v plechovce několik dní, tedy pokud je dřív nějaký hlad nesní k čaji. 


Nejrychleji mizí v "bermudském trojúhelníku" což je záhadný bod na stole mezi počítačem a uživatelem, kde když nandám nějakou sladkost na talíř, tak během pár okamžiků nenávratně mizí.





2 komentáře: