pondělí 25. května 2015

Karamelový sen - koláč z křehkého těsta s karamelem, čokoládou a mořskou solí








Kvůli tomuto koláči jsem letos na Hafofestu byla terčem spoustu smutných a trochu vyčítavých pohledů. Nestihla jsem ho totiž připravit - což po jeho loňském úspěchu byl opravdu problém. Každou chvíli někdo chodil a ptal se: "Není už náhodou ten karamelový?" Doufala jsem totiž že ho ještě na poslední chvíli stihnu napéct, ale nepovedlo se. 
To je tak, když máte na přípravu vyhrazený celý týden po večerech a na konci týdne dokonce 2 dny dovolené, a nakonec půl týdne trávíte na služebce, takže vám najednou zbudou POUZE ty dva dny dovolené, a najednou musíte hodně počítat, abyste v domácnosti s jednou troubou upekli 20 cheesecaků, 10 slaných koláčů, 10 bananabreadů, a další dobroty. A tak karamelový koláč prostě nebyl. Ale slíbila jsem, že recept uveřejním, aby si ho zklamaní návštěvníci mohli zkusit alespoň doma. Trvalo mi to sice nehorázně dlouho, ale konečně, tady je recept. Mimochodem fotky jsem dělala pozdě večer, takže focení z okna bylo trošku adrenalinovým zpestřením nedělního večera :-D.

Krusta je klasické křehké těsto (shortcrust), doporučuji si máslo vychladit v lednici, nakrájet na kostičky a pak opět vychladit v lednici, nebo klidně i v mrazáku. K ruce se též chystám vodu s ledovými kostkami, aby byla opravdu hodně studená. Nejlépe se dělá ve foodprocesoru - tedy v mixéru s otočnými noži, jenž je většinou součástí vybavení všech tyčových mixérů. ěsto lze připravit i ručně, ale pak je dobré si zmrzlé máslo rychle nastrouhat na hrubém struhadle a těsto velmi rychle zpracovat ve vychlazené kovové míse. Teplé ruce ho většinou velmi rychle zahřejí. Když musím, většinou aspoň ze začátku zpracovávám těsto stěrkou a šťouchadlem na brambory.

Slaný karamel je dobré si připravit předem dle tohoto receptu, využijete skoro celé množství (pokud budete ochutnávat, tak vypusťte slovo skoro :-D ). 

Pokud nejste příznivci netradičního, místo vločkové soli můžete koláč posypat třeba ořechy, nebo ničím. Nebo ořechy zakomponujte do karamelové vrstvy. Já si dovedu živě představit, že pokud bych si chtěla přivodit infarkt, dala bych do karamelu ještě sekané makadamové ořechy. ve finále by to už nemělo příliš daleko k milionářskému shortbreadu



Koláč navíc nemusíte připravovat jen ve velké formě, ale můžete z něj připravit i malé roztomilé tartaletky. 



Na koláč o průměru 23-25 cm:

  • 175 g hladké mouky
  • 2 g soli
  • 14 g cukru
  • 112 g másla na kostičky, vychlazeného
  • 30-60 ml ledové vody (doporučuju přidat do ní led)
  • slaný karamel dle receptu zde
  • 100 g kvalitní čokolády
  • vločková sůl na ozdobu
1. Do foodprocesoru nasypu mouku, máslo, sůl a cukru a několikrát pulze promixuji, až vznikne drobenka. Pak přidám asi 1/3 objemu vody a opět pulzně promixuji. Mixér otevřu a trochu těsta naberu do ruky - ideální konzistence je, když vzniklá drobenka je vlhká a při zmáčknutí se spojuje a nerozpadá. Pokud se rozpadá, přidám opět malou část vody a promixuji, znovu vyzkouším - proces opakuji, dokud nemám hmotu o ideální konzistenci.



2. na vál si připravím velký kus potravinové folie, na kterou vysypu těsto z mixérů. Pomocí volných konců těsto k sobě přitlačuji a spojuji v jednu kouli. Nakonec ho jemně rukama splácnu a vytvaruji do kruhu vysokého asi 0,5-1 cm, zabalím folií a dám vychladit na 30 minut do lednice.

3. Troubu si dám předehřát na 220 stupňů. Připravím si váleček kulatou formu (používám vroubkovanou, ale koláč můžete upéct i v dostatečně velké dortové formě).

4. Těsto vyndám z lednice na vál, váleček si lehce pomoučím a začnu rozvalovat. Ze začátku to jde ztuha, občas si pomůžu tak, že to těsta spíš tluču válečkem, než trošku povolí a je připravené k válení. Někdy je těsto z lednice trochu suché a kraje se při válení spíš trhají, pak nemá cenu pokoušet trpělivost, těsto přendám do formy a pomocí prstů ho vymačkám po celé ploše formy. Pak ám na 15 minut vychladit do mrazáku. 


5. Na vodní lázni si rozehřeju čokoládu a rozmíchám do hladka.

6. Těsto vyndám z mrazáku, propíchám vidličkou a okamžitě dám péct. Po 5 minutách stáhnu teplotu na 200. Následně dopékám asi 10-15 minut, až těsto získá "narůžovělý" nádech - není už zcela bledé, ale ještě nezačlo chytat žádný zlatavý nebo hnědý odstín. Vyndám z trouby a naliju na něj karamel, vrátím ještě asi na 5 minut do trouby, aby karamel povolil a roztekl se pěkně do stran. Vyndám z trouby a nechám asi 10 minut zchládnout.


7. Na karamelovou vrstvu naliju rozpuštěnou čokoládu a opatrně rozetřu do stran. Nakonec posypu vločkovou solí. Nechám asi hodinu vychladnout na lince, pak je možno podávat. Pokud ale máte hodně řídký karamel, je lepší nechat koláč vychladit v lednici. Ukrajujte po malých kouscích, neboť jde o kalorickou bombu. A ano, spousta malých kousíčků je taky špatně :-D







Večerní "outdoorové" focení :-D

2 komentáře:

  1. Kvůli této dobrotě jsem si přidala blog do sledovaných.....a našla tady tolik dalších pokladů :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mne moc a moc těším :-) doufám, že se vám tu bude líbit :-)

      Vymazat