pátek 5. srpna 2016

Adzuki brownies - vegetariánské brownies co chutnají opravdu dobře :-)






Nedávno jsem na narozeninové oslavě měla možnost ochutnat fazolové brownies. Přiznám se, že jsem od nich nic nečekala, protože nad vege-stravou většinou ohrunuju nos, ale čokoládové řezy chutnaly lépe než jsem čekala. Takže při volbě receptů z adzuki fazolí jsem se rozhodla brownies taky vyzkoušet. Osobně jsem bezlepkové brownies zkoušela a občas peču z avokáda podle receptu tady, ale myslím že tyhle fazolové se jim směle vyrovnají. Takže to zas máme ty zaklínadla: vege-friendly, bezlepkové, při použití správné čokolády i bezlaktózové. A kupodivu dobré :-D.

Na přípravu se vám bude hodit výkonný mixér, zvlášť pokud neseženete čerstvé Medjool datle, ale budete se pokoušet mixovat klasické sušené datle. Osobně jsem vlastníkem tohohle supervýkonného kousku od ETY, ale mám ho hlavně díky tomu, že jsem autorem receptů jejich kuchařky k tomuhle stroji, a hmotu na brownies, byť né tak dokonale hladkou, jsem umixovala i s tyčovým mixérem se sekáčkem a miskou. 


Zdroj http://www.zaradates.com/?id=6

Pokud máte kde sehnat čerstvé Medjool datle - skvělé, pokud ne, nic hrozného se neděje, jen zkuste datle trochu spařit horkou vodou a nechat trošku změknout a protože jsou v chuti koncentrovanější, tedy sladší, můžete jich použít klidně o fous méně.

Co se přípravy fazolí týče, tady se přímo volá po hodně uvařených, nebo přímo rozvařených fazolích, takže zjednodušená a zrychlená příprava v papiňáku naprosto jistě povolena. 



Na plech o rozměrech zhruba 15 x 20 cm (pokud máte pouze klasický velký pekáč, ingredience klidně vynásobte dvěma, nebo klidně použijte dortovou formu o průměru do 23 cm):

  • 160 g suchých adzuki fazolí
  • 100 g čerstvých medjool datlí, vypeckovaných
  • 2 vejce
  • lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 4 lžíce kvalitního kakaa
  • 4 lžíce rozpušťeného kakaového másla/kokosového nebo třeba řepkového oleje
  • 50 g kvalitní čokolády nasekané na kousky
  • hrst Goji (kustovnice čínská) namočená do vody předem
Adzuki namočte několik hodin předem. Poté uvařte ve vodě do úplného změknutí. Fazole zceďte, nechte trochu vychladnout a vložte do mixéru, umixujte na pastu.
 
Plech vylože pečícím papírem a troubu dejte předehřát na 180 stupňů. 


Do mixéru přidejte vypeckované datle a vejce, rozmixujte do hladké konzistence. Poté přidejte kakao, sůl, vanilku a tuk a naposledy promixujte. Ručně přimíchejte polovinu předem scezeného goji. 

Vzniklou směs rozetřete rovnoměrně na plech, posypte zbývajícím goji a nasekanou čokoládou. Pečte 25 - 30 minut. Poté nechte zcela vychladnout a podávejte.



Žádné komentáře:

Okomentovat