čtvrtek 4. srpna 2016

Řecké kuře s celozrnným kuskusem, olivami a grilovanou zeleninou + tzatziky


Na tenhle recept jsem narazila v knize Jamieho 30 minut v kuchyni z níž už jsemněkolik jídel připravovala a rozhodně jsem se do časového horizontu nevešla. Někdy dokonce ani po ztrojnásobení časomíry - Jamie totiž často počítá čas až od chvíle, kdy má už všechnu zeleninu pokrájenou a vlastně už se jen chystá na samotné vaření, kdežto já počítám i veškerou přípravu - tu za vás totiž doma žádní skřítci neodedřou. Výhodou ale je, že díky Jamieho receptům většinou navařím tak 6 porcí a večeři tak máme ve 2 lidech ještě následující den v krabičkách k obědu a případné zbytky má drahý k druhému obědu po práci :-D.
V receptu používám celozrnný kuskus, protože jeho příprava je naprosto směšně jednoduchá, a celozrnný je přeci logicky lepší než necelozrnný. Pro bezlepkovou verzi samozřejmě můžete použít i jiný než pšeničný, případně zkuste quinou, pohankovou lámanku, jáhly, nebo amarant, všechny tyto alternativy přípravu jídla o fous protáhnou.
No, bez dalšího protahování se vrhněte k receptu - seznam surovin vypadá možná zdlouhavě, ale slibuju, že je to jednoduchá rychlovka ;-)


Na cca 6 porcí:

  • 500 g libového kuřecího masa (prsa, horní část stehen)
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • sůl a pepř
  • 2 - 3 lžíce oleje na restování masa a zeleniny
Maso položte mezi dvě vrtvy pečícího papíru a naklepejte na stejnou výšku zhruba 1 cm. Smíchejte nové koření, oregano, sůl a pepř a směsí posypejte maso z obou stran.
Dejte rozehřát pánev a vlijte do ní trochu oleje. Vložte maso a opékejte zhruba 3 minuty z obou stran. Maso vyjměte z pánve na talíř a přikryté alobalem nechte odpočívat.
Před podáváním nakrájejte maso na tenké proužky, přípedně pokapejte uvolněnou šťávou.
  • 1 hrnek celozrnného kuskusu
  • 2 hrnky horké vody/vývaru
  • 2 velké papriky
  • 4 jarní cibulky
  • 200 g mraženého hrášku (volitelně)
  • 1 pytlík černých oliv, nebo 3/4 hrnku scezených oliv z většího balení
  • 100 g balkánského sýra/ Fety
  • 1 lžička olivového oleje
Do žáruvdorné misky nasypte kuskus, osolte a zalijte horkou vodou. Nechte vodu vstřebat.
Balkánský sýr nakrájejte na kostičky, olivy slijte z nálevu.
Papriku nakrájejte na kostky a na lžičce olivového oleje je lehce orestujte do mírného změknutí. Odstavte z plotny. Pokud použijete mražený hrášek, přidejte ho do pánve a nechte lehce prohřát.
Všechny suroviny smíchejte v míse s kuskusem. 
  • středně velká okurka
  • kelímek řeckého/smetanového jogurtu
  • sůl
  • česnek
  • lžíce olivového oleje
  • volitelně trocha čerstvého kopru
Okurku oloupejte a nakrájejte na hrubém struhadle. Vložte do cedníku, lehce posolte a vymačkejte co nejvíce vody. Česnek oloupejte a prolisujte, v misce smíchejte a řeckým jogurtem, olejem a vymačkanými okurkami. Podle chuti případně přisolte a případně přidejte nasekaný čerstvý kopr.

TIP: pokud se vám stane, že máte přebytek kuskusového salátu, ale kuře už jste snědli, doplňte salát třeba konzervovaným tuňákem nebo uzenou makrelou. 


Žádné komentáře:

Okomentovat