úterý 9. srpna 2016

Stroganoff


Pokud bychom si kromě boršče měli z ruské kuchyně odnést ještě nějaký recept, měl by určitě být recept na hovězí Stroganoff. Jedná se o velmi rychlé, avšak noblesní a velmi chutné jídlo, občas přezdívané jako ruský minutkový guláš. V Rusku se obvykle podává s pečenými brambory či hranolky, já jsem ale zvolila lehčí dušenou rýži; možné je také podávání s těstovinami.

Aby však dobře chutnalo a příprava byla opravdu rychlá, je potřeba koupit kvalitní kus masa. Buď koupíte přímo minutkovou svíčkovou nebo nízký roštěnec, nebo velmi, velmi dobře vyzrálý kousek kýty. 
Nešetřete ale ani na ostatních surovinách, vyberte si kvalitní hořčici, a okurky do omáčky volte opravdu jen ty křupavé drobounké (nejlépe "cornichonky"). 
Zvláštní pozornost dbejte při čtení složení zakysané smetany, jednak by měla být opravdu tučná, tedy alespoň 16%, klidně i více, a jednak by ve složení měla mít jen smetanu a čisté mlékařské kultury, žádný stabilizátor karagenan.



Jak jsem zmínila, samotné vaření je opravdu rychlé, takže po nakrájení a odvážení všech surovin většinou začnu tím že dám dusit rýži, a než je hotová, je uvařený celý zbytek jídla. Takže pokud si Stroganoff zvolíte jako nedělní oběd, hravě zvládnete ještě i přípravu zeleninového salátu k podávání a dezertu k odpolední kávě ;-)


Na 2 porce:
  • 250 g vyzrálé roštěné nebo svíčkové
  • lžička dijonské hrubozrnné hořčice
  • malá nasekaná šalotka
  • 2 - 3 malé nasekané okurka
  • 2-3 lžíce kaparů
  • 250 g drobných žampionů nakrájených na šestiny
  • lžíce rajčatového koncentrátu
  • 6 lžic tučné kysané smetany
  • 700 ml vývaru nebo vody
  • zarovnanou lžičku sladké papriky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce másla
  • lžíce oleje
  • trocha citronové šťávy a cukru krupice k finálnímu dochucení
  • dušená rýže k podávání
Maso očistěta, osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na nudličky zhruba 1x3 cm. Nechte stranou dojít pokojové teploty.

Žampiony restujte na másle do hněda, jakmile trochu zezlátnou, přidejte nakrájenou šalotku. V momentě kdy šalotka zprůsvitní, zarestujte také rajčatový koncentrát, hořčici a papriku, minutu míchejte a přilijte vývar, osolte a opepřete, promíchejte a nechte probublávat pod napůl přikrytou pokličkou.

Dejte rozehřát silnostěnnou pánev. Maso lehce posolte a opepřete. Do pánve nalijte lžíci oleje a vložte pokrájené maso tak, aby kolem sebe jednotlivé nudličky měli dostatek místa. S majem nijak zvlášť nemíchejte, vždy jen trochu pootočte jednotlivé kousky, jakmile se opékaná část masa zatáhne a zhnědne. Opékaní musí probíhat rychle, plotýnka by měla jet na maximální výkon.  

Po dokonalém opečení masa vypněte sporák, do pánve vlijte připravovanou omáčku a promíchejte, přidejte zakysanou smetanu, okurky, kapary a ochutnejte, dosolte, dopepřete případně okyselte či přislaďte. Podávejte s dušenou rýží (postup na přípravu např.v tomto receptu, jen vynechte sezam).  




Žádné komentáře:

Okomentovat