čtvrtek 4. srpna 2016

Jahelník s jablky a ořechy - bezlepkový dezert


S jáhlami budu v následujícím receptu pokračovat, v tomto případě jsem zkusila upéct veganský jahelník. Skoro mi to ani nejde přes klávesnici, jak jsou tyhle recepty zdravé a neustále se v nich bude opakovat že jsou veganské, bezlepkové, bezlaktózové atd atd. A já přitom obvykle používám vejce, máslo, smetanu a maso.
 Samozřejmě jahelník úplně jednoduše připravíte taky s klasickým kravským mlékem. 

Při vaření celých jáhel (a stejně tak např. quinoi, amarantu, pohanky, ...) je třeba je nejdřív několikrát proprat vlažnou vodou - tato semena totiž mají na svém povrchu vrstvu hořkých saponinů, které je chrání před sezobáním ptactvem. Po důkladném propláchnutí je většinou aspoň na 30 minut dám ještě odmočit do čisté vody, ale tento krok není tak úplně nutný, jen se případně jáhly budou vařit o chvilku déle. 


Na jednu formu o průměru zhruba 23 cm:
  • 100 g jáhel
  • voda na propláchnutí a namočení
  • 250 ml mléka (kravské/ rostlinné)
  • špetka soli
  • špetka vanilky
  • 3 velká jablka
  • malá hrst rozinek
  • malá hrst ořechů
  • libovolná semínka či sušené ovoce dle libosti
  • 2-3 lžíce datlového sirupu/medu
  • olej/máslo na vymazání formy
  • strouhaný kokos nebo ořechy na vysypání formy (nebo použijte pečící papír)
Propláchnuté jáhly namočte na 30 minut, poté sceďte. Vsypte do hrnce spolu s mlékem, solí a vanilkou a na mírném plameni vařte 10 - 15 minut, dokud se mléko nevsákne, dejte však pozor, ať se směs nepřipálí.

Troubu dejte předehřát na 170 stupňů. Jablka oloupejte a nastrouhejte na struhadle, spolu s rozinkami, ořechy a sirupem je přidejte k uvařeným jáhlám a promíchejte. Směs by měla být lehce lepivá a soudržná, pokud je příliš sypká, přidejte trochu mléka.

Formu vymažte kokosovým olejem a vysypte kokosem či ořechy. Do takto připravené formy přemístěte směs a povrch uhlaďte. Dejte péct na 45 minut. Poté nechte zcela vychladnout a servírujte.

Žádné komentáře:

Okomentovat