neděle 7. srpna 2016

Kuře s brokolicí, dušená řýže s černým sezamem - chinese chicken brocolli

 

Je to už nějaký ten pátek, co jsem musela drahému vyvařovat přesné porce kuřete s rýží v nízkotučné úpravě na milion způsobů, protože hubl na nějakou váhovku na závody. Různých modifikací jsem tehdy vařila spousty, klíčem obvykle bylo pořádné opečení masa na pánvi pěkně do hněda, aby pokrm aspoň trochu chutnal. 
Celkem nedávno jsem ale objevila krásu a hlavně výbornou chuť tohohle nijak negrilovaného kuřete, které patří k nejčastějším take-out jídlům v čínských bistrech; taky je často nejvíc napěchované přidanými glutamany. Zvládla jsem to i bez nich a chutnalo to skvěle.
Brokolice se v tomto receptu rychle blanšíruje, díky čemuž získá sytě zelenou barvu a zůstane křupavá tak akorát. Kuřecí maso je připravené tak, že vynikne jeho jemná chuť,
pokud vám ale přecijen bude chybět trochu zlatavě hnědé, doporučuji přidat čerstvě orestované a lehce posekané arašídy nebo kešu ořechy ;-)


Suroviny, které by vám mohly chybět doma jsou Shaoxing víno (= rýžové víno na vaření) a sezamový olej (čímž myslím olej lisovaný z praženého sezamu, jako např.tento). Seženete ve vietnamských potravinách nebo s mezinárodních koutcích v supermarketu.


Na 4-5 porcí:

  • 500 g kuřecích prsou/horních stehen
  • 1 velká brokolice
  • 3 stroužky česneku
  • 150 + 30 ml vývaru
  • 1 polévková lžíce soli + 2 špetky soli
  • 1 špetka cukru
  • pár kuliček bílého pepře
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce Shaoxing vína
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu 
Ve větším hrnci (ideálně s vloženým cedníkem na těstoviny pro snadné vytažení brokolice najednou) dejte vařit vodu s 1 lžící soli. Bokem si nachystejte mísu se studenou vodou, případně i s pár kostkami ledu.

Brokolici okrájejte jednotlivé růžičky, stonek oloupejte od tuhých vláken a oschlý konec seřízněte, nakrájejte na kusy velikosti sousta. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bílý pepř podrťte v hmoždíři nebo v mlýnku na koření.Kuřecí maso pokrájejte na drobné tenké nudličky.

Jakmile voda v hrnci vře, vsypte do něj všechnu brokolici a stopněte 3 minuty. Poté brokolici vytáhněte a okamžitě zchlaďte v míse se studenou (ideálně ledovou) vodou. Do vyprázdněného hrnce s horkou vodou vsypte kuřecí maso a promíchejte, stáhněte teplotu na minimum a nechte několik minut pošírovat, poté zceďte.

V pánvi na oleji restujte zhruba minutu plátky česneku. Poté přidejte zcezené kuřecí maso, stále promíchávejte a zalijte lžící vína, posypte drceným pepřem, špetkou cukru a 2 špetkami soli, zalijte 150 ml vývaru. Neustále promíchávejte a nechte vývar lehce odpařit, pak ztlumte plamen a přidejte brokolici. V misce či hrnku smíchejte lžíci škrobu se 30 ml vývaru. Vypněte plotnu a škrobovou směs vlijte do pánve a neustále míchejte, aby rovnoměrně zhoustla (měla by získat konzistenci řídkého pudingu, pokud je řidší, můžete směs ještě chvilku prohřát na plotně, ale pozor - houstne opravdu rychle). 


Podávejte s dušenou rýží sypanou černým sezamem. Pokud chcete, doplňte restovanými arašídy nebo kešu ořechy.



Pokud tápete nad přípravou rýže, postup uvádím zde, dělám vždy zhruba toto množství:

  • 1 sklenice jasmínové rýže (používám tuto z IKEA o objemu 350 ml)
  • 1,5 sklenice vody
  • 1 zarovnaná lžíce soli
  • 1 lžíce oleje/másla
  • černý sezam k posypání
Na velké pánvi ( k níž máte dobře těsnící poklici) rozehřejte olej a na něm následně za stálého míchání restujte rýži, dokud zrníčka nezbělají. 

Pak rýži posolte, zalijte vodou (ta by měla ideálně hned začít vařit), naposled promíchejte a přiklopte poklicí, pokud voda ještě nezačla vřít, počkejte až k tomu dojde, jakmile se objeví první bubliny, ztlumte plamen na minimum, nastavte stopky na 10 minut a nechte rýži svému osudu. Poklici během této dobu nezvedejte! 

Po uplynutí 10 minut by veškerá voda měla být vsáknutá do rýže. Zvedněte poklici a rýži mírně prohrábněte a načechrejtete kuchařskou pinzetou nebo vidličkou. Poklici znovu přiklopte a nechte ještě 10 minut dojít. Poté posypte černým sezamem a podávejte.

TIP: při vaření rýže jde o to zachovat poměr rýže: voda 1:1,5, a rýži vařit spíše v nízké vrstvě, aby se vařila rovnoměrně a zůstala sypká (vysoká vrstva by byla těžká a zatímco dno by se pod tíhou připalovalo, vršek by nebyl dost uvařený). 
Pokud váháte kolik soli rýže potřebuje k ochucení, začněte s menším množstvím a v momentě kdy zalijete rýži vodou a naposledy před přiklopením promíchávejte, odeberte si lžičku vody a ochutnejte, měla by být slaná tak akorát na chuť, takže pokud je třeba, dosolte.

Žádné komentáře:

Okomentovat