neděle 7. srpna 2016

Brownies - hříšně čokoládový dezert - plnotučná nevegetariánská turbo ultra super verze




Dělala jsem bezlepkové avokádové brownies, dělala jsem veganské adzuki brownies, ale protože osobně nijak neprožívám bezlepkovou módu a už vůbec nejsem vegan, tak je snad i mou povinností přidat taky recept na normální čokoládové brownies, ty kvůli kterým hodíte dietu za hlavu :-D


Na tenhle recept navíc budete potřebovat jen několik málo surovin, a troufám si říct, že pokud aspoň občas pečete, máte je jistě doma, a když už je jich jen tak málo, zkuste volit ty kvalitnější. Pozor dejte při volbě kakaa a čokolády. Čokoláda by měla mít alespoň 50 % kakaové sušiny, kakao by nemělo mít snížený obsah tuku - docela obstojné jsem pořídila v Tescu pod názvem extra kakao, nebo tak nějak, jinak mají skoro všechna konveční kakaa (byť se tváří na etiketě sebelíp) snížený obsah tuku na cca 10%. 

Na formu cca 20x20 cm, nebo na 23 cm koláčovou formu:

  • 200 g kvalitní čokolády
  • 130 g másla
  • 160 g cukru
  • špetka soli
  • špetka mleté vanilky
  • 2 lžíce kvalitního kakaa (tj aspoň 20% obsah kakaového tuku), prosátého
  • 3 vejce
  • 130 g mouky


Troubu dejte předehřát na 180 stupňů a připravte si plech s pečícím papírem.

Čokoládu s máslem rozpusťte na vodní lázni, poté odstavte z plotny a vmíchejte cukr, sůl, vanilku a kakao a metličkou promíchejte do hladka. Pak po jednom zapracujte vejce, nakonec přisypte mouku a zapracujte v hladký krém. 

Vlijte na pěčícím papírem vystlaný plech či formu a dejte péct na 30 - 40 minut, podle toho jak vláčný, nebo naopak propečený máte rádi střed. Pokud máte formu či plech větších rozměrů, než je v popisu - tím pádem také nižší vrstvu těsta, pečte spíš jen 25 - 30 minut. 

Vyndejte z trouby, nechte alespoň 30 minut vychladnout na mřížce a můžete podávat. 

Brownies by po upečení neměly mít úplně suchý střed, spíše dost vláčný, jako rozpuštěná čokoláda, během chládnutí ještě trochu dojdou, zpevní a po úplném vychladnutí čokoláda ztuhne.

Žádné komentáře:

Okomentovat